Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur lagrar man ost

Hur man lagrar ost

Att lagra ost är en komplicerad procedur som föregås av en lång tillverkningsprocess med många steg. Lagringen är alltså steget efter denna tillverkningsprocess, men även efter lagringen återstår en del innan osten står på matbordet.

När det gäller lagringstid beror allt på vilken slags ost det handlar om, och liksom för vin finns det en tidpunkt då ostens lagring anses vara optimal. Nedan ges steg-för-steg-instruktioner för hur du lagrar rundpipig ost (t.ex. Grevé).

  1. Efter att osten lakesaltats eller direkt efter pressning, placerar du den på en plats vars temperatur ligger på 10-12°C under 10-14 dagar.
  2. Vänd osten varje dag för att få osten att torka och för att den ska få en symmetrisk form.
  3. Efter att 10-14 dagar har passerat flyttar du osten till en plats vars temperatur är något varmare, 16-20°C. Låt osten ligga där under en lika lång tidsperiod (10-14 dagar). Den högre temperaturen stimulerar jäsningen, men om osten jäser för mycket ska den flyttas till en kallare plats.
  4. Fortsätt att vända osten varje dag.

Efter detta är osten redo för nästa steg i tillverkningsprocessen, nämligen mogningen. Förbered osten genom att förpacka den, vilket görs genom att doppa den i vax så att ett tunt, skyddande skikt skapas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *