Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur får man mindre mens

tamponger

Cirka 25 % av alla kvinnor har riklig mens och det är många av dessa som har stora besvär på grund av detta. När den totala mängden blod överstiger 80 milliliter på en mensperiod anses det vara en riklig mens.

Skälet till att man får riklig mens kan vara olika men hos de flesta kvinnorna beror det på att man har muskelknutor i livmodern, men det kan även bero på olika sjukdomar.

Det finns olika sätt att få mindre mens, en vanlig metod är att äta receptfria läkemedel som får blodet att levra sig. Det innebär att mensen klumpar sig i stället för att rinna fritt. Man kan även använda sig av hormonspiral, p-stavar eller ta en p-spruta. Dessa innehåller hormoner, gestagener, som hämmar livmoderslemhinnan att växa vilket innebär att blödningen blir lindrigare.

Vissa minipiller eller vanliga p-piller innehåller också gestagener vilket ofta också fungerar bra för att minska mängden mens. Näst intill alla metoder för att minska blodmängden vid mens gör det också svårt att få barn under tiden man använder sig av läkemedlen.

Det finns också möjligheter att minska blodmängden på kirurgisk väg, då begränsar man flödet till livmodern. Man kan även operera bort livmodern för att slippa mensen, men de kirurgiska ingreppen innebär att man inte kan bli gravid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *