Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur går man ur Svenska kyrkan?

Arjeplogs kyrka. Hur går man ur Svenska kyrkan?

Om man av något skäl vill gå ur den Svenska kyrkan så har alla rätt att utan motivering säga upp sitt medlemskap i Svenska kyrkan.

Alla personer som är födda i Sverige före år 1996 är automatiskt medlemmar i Svenska kyrkan. Personer födda år 1996 och efter måste själva ansöka om medlemskap i Svenska kyrkan, vilket vanligast sker i samband med dopet.

För att gå ur Svenska kyrkan så skriver man ett brev till den församling man tillhör, står angivet på skattedeklarationen, och uppger sitt namn, folkbokföringsadress, personnummer och en begäran om att få säga upp sitt medlemskap i Svenska kyrkan.

Man kan även ringa Svenska kyrkan, 018-16 96 00, och begära att få en särskild blankett hemskickat till sig som man fyller i och skickar in.

I samband med att man säger upp sitt medlemskap i Svenska kyrkan så behöver man inte längre betala kyrkoskatt. Uppsägningen behöver dock ske senast den 31 oktober för att man under nästkommande år ska slippa betala kyrkoskatt.

Kors på en grön kyrkogård.När man har gått ur Svenska kyrkan så får man inte konfirmera sig, gifta sig i kyrkan eller ha en begravningsceremoni i kyrkan. Begravningsplats, gravvård och hantering av begravning kan dock beställas av kyrkan och betalas separat.

Man kan när som helst bli medlem i Svenska kyrkan om man ångrar sig genom att anmäla till Svenska kyrkan. Personer födda år 1996 eller senare behöver ansöka om medlemskap i kyrkan om de ska döpas eller konfirmeras i kyrkan.

Det kan finnas flera skäl till att man vill gå ur Svenska kyrkan och det vanligaste är av skattemässiga skäl eller att man inte är troende. Det finns alternativa borgerliga ceremonier för giftemål, dop och begravning så man är inte bunden till kyrkan på något sätt.

De pengar som Svenska kyrkan får genom kyrkoskatten används inte enbart för kristna ceremonier eller för religiösa områden utan även för att vårda viktiga kulturarv som finns i Sverige och även för att hjälpa personer som är hemlösa eller har andra sociala problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *