Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur lär sig barn tala

Hur lär sig barn tala

Det ska dröja ända upp till barnet är 4 år innan de behärskar att tala och förstå ett språk. Dock börjar barnet prata redan vid cirka 1 års ålder och då främst med enstaka ord.

Det är först när barnet har uppnått en ålder av 7 månader som det ens är möjligt för barnet att uttala ord då det är vid den åldern som barnets struphuvud har växt upp så pass mycket att de kan uttala vokaler och någon månad senare även konsonanter.

Vid cirka 9 månaders ålder försöker barnen att forma ord som oftast kan låta likt ”mamma” eller ”pappa”.

Det är fortfarande mest joller men barnet har nu rätt förutsättningar för att kunna uttala orden och efter några ytterligare månader så kommer barnen ha övat upp sig att uttala ord som mamma eller pappa och även andra vanliga ord som den ofta hör.

Därefter kommer barnets talförmåga att öka fort och redan vid två års ålder kan barnen ofta sätta ihop enkla uttalanden som ”titta fågel” eller ”äta mat”.

Vid tre års ålder klarar barnen att forma hela meningar som ”jag vill äta mat” och även lära sig att förstå när någon vuxen pratar till barnet. Barnets utveckling beror nu mycket på deras egen nyfikenhet där de ställer frågor om saker och ting, bland annat vad det heter och hur det fungerar.

Vid 4 års ålder anses barnen kunna prata rent med en vuxen och vid 5 års ålder kan det förstå en berättelse och även själv kunna återberätta den för någon annan.

Man kan inte lära ett barn att prata tidigare men man kan ge barnen rätt förutsättningar att vilja lära sig och få de att försöka uttala och forma ord genom att prata mycket med barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *