Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur omdirigerar man ett domännamn med en 301-redirect?

Det finns flertalet olika metoder för att omdirigera ett domännamn genom att använda sig av en 301-redirect. Metoden används för att tala om för inkommande förfrågningar att webbplatsen har förflyttats permanent. Den ska alltså aldrig användas om du bara förflyttar webbplatsen tillfälligt. En så kallad 301:a kan göras genom .htaccess, PHP, ASP, JAVA, CGI och en mängd andra språk. Vanligast är dock .htaccess.

Först och främst måste du skapa en fil som du döper till .htaccess. Börja med att skapa en vanlig textfil och döp sedan om filnamnet, glöm inte att ta bort filändelsen .txt.

Omdirigera hela domännamnet

Genom nedanstående regel omdirigerar du hela webbplatsen till den specifieradce webbplatsen (domännamnet). Filen ska laddas upp på den gamla webbplatsen och alla inkommande förfrågningar förflyttas då till det nya domännamnet.

redirectMatch 301 ^(.*)$ http://www.nyttdomännamn.com

redirectMatch permanent ^(.*)$ http://www.nyttdomännamn.com

Omdirigera gammal undersida till ny domän med nya undersida

För att omdirigera till ett nytt domännamn från en gammal utan att behålla gamla länkar används följande:

redirect 301 /undersida.html http://www.nyttdomännamn.se/undersida.html

Ovanstående redirect förflyttar alla inkommande förfrågningar till ditt nyta domännamn. Alla inkommande förfrågningar förflyttas till den nya undersidan du har specificerat. Redirecten är lämplig att använda vid manuella omförflyttningar som inte kan automatiseras eller om du har skyddsregistrerat domännamn vars trafik du vill omdirigera till din huvuddomän. Det går även bra att omdirigera undersidor genom ovanstående redirect. Filen ska laddas upp på din gamla webbplats.

Omdirigera hela webbplatsen inklusive undersidor

För att göra en smartare omdirigering där du matchar alla gamla undersidor med ditt nya domännamn kan du omdirigera enligt följande regel i .htaccess. Denna redirect förutsätter att du har samma länkstruktur på din nya webbplats och det är alltså bara domännamnet som förändras.

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^gammaldomännamn.se$ [OR]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.gammaltdomännamn.se$

RewriteRule (.*)$ http://www.nyttdomännamn.se/$1 [R=301,L]

Alla inkommande förfrågningar kommer nu att omdirigeras till ditt nya domännamn. Filen ska laddas upp på din gamla webbplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *