Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur fungerar immunförsvaret

Kroppen har ett eget immunförsvar som stöter bort och skyddar oss från främmande ämnen som kommer in i kroppen som bland annat bakterier eller virus. Detta sker genom ett samarbete mellan olika celler i kroppen som dels hjälps åt att identifiera det främmande ämnet och dels därefter kommunicerar med B-lymfocyterna som producerar antikroppar som sedan angriper det främmande ämnet.

Eftersom de antikroppar som har bildats i samband med attacken av det främmande ämnet finns kvar i kroppen så har kroppen ett bättre skydd till nästa gång den angrips av samma ämne. Det är därför som man bara kan insjukna i vissa sjukdomar en gång för nästa gång så finns det antikroppar som motar sjukdomen redan vid dörren.

Genom olika vacciner kan man skapa antikroppar i förebyggande syfte. I samband med att man vaccineras så får man in dessa ämnen i kroppen i mindre skala och direkt så startar kroppen sitt samarbete för att identifiera och därefter angripa det ämne som kommit in i kroppen. På så sätt har man förberett kroppen för framtida ämnen som leder till sjukdomar och antikropparna finns redo att angripa dessa om och då det behövs.

Antikroppar kan även bryta ned toxiner som bland annat giftiga ämnen och vid behov aktivera olika proteiner som i sin tur angriper och dödar virus eller bakterier. Antikropparna samarbetar också med något som heter T-celler. Dessa T-celler förstör de farliga ämnena som har kommit in i kroppen men kan även bryta ned och döda de infekterade cellerna vilket gör att kroppen kan återhämta sig och läka igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *