Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur kan man må bättre av att träna utomhus?

Hur kan man må bättre av att träna utomhus

I en ny studie har forskare från Peninsula College of Medicine and Dentistry kommit fram till att man blir piggare av att träna utomhus än inomhus. I studien visade det sig att utomhusträning gav en ökad känsla av energi och vitalisering.

Forskarna kunde också se en minskad tendens till depression och ilska hos de försökspersoner som hade tränat utomhus. I undersökningen tittade forskarna på en mängd studier som har gjorts av det utbyte man får av träning, såväl mentalt som fysiskt och sedan jämförde man upplevelserna av inomhusträning respektive utomhusträning.

Det som forskarna kom fram till var att känslan av mental tillfredsställelse var mycket starkare för de som tränade utomhus än de som tränade inomhus. Det visade sig också att de som tränade utomhus var mer benägna till att fortsätta med sin träning än de som bara tränade utomhus.

Många fördelar med utomhusträning

Tränar man utomhus får man både solljus, D-vitamin och frisk luft på samma gång och alla dessa delar är bra för både kropp och själ. Genom att träna utomhus blir man gladare, piggare och friskare.

Det är kanske inte så konstigt för de flesta vet ju om att man automatiskt blir på bättre humör när solen skiner från en klarblå himmel, jämfört med en grådaskig regnig dag. Att träna gör att man blir piggare och gladare rent generellt.

Att kombinera dessa två genom att träna utomhus bör alltså vara helt optimalt. Studien visade dock att det inte bara är när vädret är fint som det är nyttigt att träna utomhus, utan utomhusträning är rent generellt bra för såväl kropp som hälsa.

Utomhusträning ger bättre energi, det verkar avstressande, det gör oss mer positiva och dessutom gör utomhusträningen att vi inte känner oss lika arga, irriterande och spända som när man tränar inomhus.

Forskarna hittade dock ingen direkt förklaring till varför utomhusträning är så bra, men alla fördelar som studien visade ger ändå skäl till att lämna gymmet emellanåt. Det kanske är läge att förpassa åtminstone ett av veckans träningspass utomhus. Dessutom är det smidigt att kunna träna utomhus under resor.

Styrketräna utomhus

Löpning, cykling och annan konditionsträning är enkelt att genomföra utomhus, året om. Styrketräning kanske känns svårare att göra utomhus, men faktum är att man inte behöver ett fullt utrustat gym för att träna styrketräning.

Med ett par hantlar, gummiband, stenar och liknande redskap kan man enkelt skapa ett komplett träningsprogram som går att utföra utomhus.

Källa:
J. Thompson Coon, K. Boddy, K. Stein, R. Whear, J. Barton, M. H. Depledge. Does Participating in Physical Activity in Outdoor Natural Environments Have a Greater Effect on Physical and Mental Wellbeing than Physical Activity Indoors?
A Systematic Review
. Environmental Science & Technology, 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *