Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur hittar man clearingnummer

Hur hittar man clearingnummer

Clearingnummer är ett nummer som man skriver ihop med kontonumret till ett bankkonto. Numret identifierar en så kallad bankplats, det vill säga den bank och det kontor som ett konto tillhör.

Clearingnummer används i Sveriges Riksbanks betalningssystem RIX och även av alla enskilda banker när man för över pengar eller gör en inbetalning till ett konto hos en annan bank.

Oftast är clearingnumret fyrsiffrigt och det brukar stå först i kontoutdrag och kontobevis. I Svenska Handelsbanken och sparbanker som samverkar med Swedbank är standarden dock ett clearingnummer på fem siffror.

Det kan också vara hopskrivet med kontonumret och i så fall står det först av alla siffror. När man anger kontonummer och clearingnummer vid pengatransaktioner ska dessa anges utan bindestreck och punkter.

För att hitta clearingnummer kan man naturligtvis kontakta sin egen bank, antingen på kontoret, via telefon, via fax eller via e-mail. Om man gör en överföring på sin internetbank finns oftast en lista med clearingnummer i anslutning till överföringen.

Om man inte hittar det man söker finns dessutom en hel mängd olika hemsidor med clearingnummer för olika banker.

Med hjälp av clearingnumret, förutom bankkontonumret förstås, kan man alltså enkelt göra en inbetalning eller överföring av pengar inom Sverige.

Om man vill göra en transaktion utomlands däremot, behöver man istället för clearingnumret uppge så kallade BIC (ISO 9362) eller International Bank Account Number (IBAN).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *