Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur bokför man dricks

Hur bokför man dricks

Det finns situationer då man kan undra om man överhuvudtaget måste bokföra dricks. Det verkar ju så enkelt att stoppa pengarna i fickan och se det som ett trevligt plus. Det här kan fungera i de fall då det handlar om mindre summor och då man ändå får betalt i kontanta medel som till exempel inom restaurangbranschen. Dricksen är utan moms, men det är viktigt att förstå att man måste betala skatt på dricks. Om man inte behövde göra detta så skulle man ju kunna hävda att stora delar av inkomster man har är dricks.

Om man har gett dricks i samband med representation så ska denna inkluderas i de utgifter som man bokför. Om man har kommit upp i de belopp som ger rätten att dra av på skatten så får man alltså göra detta med dricksen inräknad. Man kan ju ge dricks då man betalar med kreditkort och i detta fall måste den som tar emot betalningen ange dricksen i sin bokföring.

Att ge dricks till sin personal eller att stoppa extra pengar i fickan utan att ange detta är inte lagligt. Om man inte bokför pengarna så är de så kallade svarta pengar. En privatperson som jobbar inom ett yrke där det är vanligt förekommande med dricks måste alltså deklarera denna extra inkomst.

Om man har ett bokföringsprogram så är det viktigt att man inte lägger in ett belopp som är högre än det som man har fakturerat. Olika bokföringsprogram har olika metoder för att ange en dricks som kom in med en betalning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *