Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur vet man att barnet lever i magen

Detta är en känsla som alla gravida kvinnor får ibland, oftast när man är gravid första gången. Innan fostret har blivit 12 veckor så är det få kvinnor som känner några rörelser från fostret. Därefter så brukar man känna när fostret rör sig, men inte nödvändigtvis varje dag.

Man gör ett ultraljud när fostret har blivit mellan 17 till 20 veckor. På detta ultraljud kontrollerar man att allt står rätt till med fostret och att den utvecklas rätt. Innan man har gjort det första ultraljudet behöver man inte vara orolig, det finns de som inte känner av fostret alls och inte känner sig gravida innan de har fått ett bildbevis på att man verkligen är gravid.

Efter 20:e veckan så bör man märka av fostret så gott som dagligen, även om det är vissa dagar som kan vara lugnare än andra. Misstänker man att det är något som känns galet kan man alltid begära att få göra ett nytt ultraljud för att kontrollera att allt är bra.

Om man känner sig osäker kan man träffa en barnmorska och berätta för denne om sin oro. Oftast är det ingen fara med fostret och missfall efter vecka 12 är ytterst ovanligt och sker oftast på grund av yttre faktorer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *