Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur tar man sig ut ur en bil som hänger ut från en klippa?

Hur tar jag mig ut ur en bil som hänger ut från en klippa?

Ibland händer det oväntade och man är helt plötsligt med om en bilolycka där man hamnar i en situation som är svår att ta sig ur. En sådan olycka kan vara om man hamnar utför en klippa med bilen och måste ta sig ut ur bilen innan fordonet går över kanten och faller ner.

Såhär gör du för att ta dig ur säkert:

  1. Behåll ditt lugn – Befinner man sig i en bil som lutar ut över en klippa och man dessutom har varit med om olyckan kan det vara svårt att behålla lugnet. Men genom att vara metodisk och behålla ditt lugn kan du kraftigt öka din chanser för att ta dig ut ur fordonet.
  2. Lägg i handbromsen – genom att lägga i handbromsen ser du till att fordonet inte rör sig framåt längre genom att kasa längs klippan. Innan dess måste du hålla din fot på bromsen så att fordonet inte rör sig. Detta förutsätter att det fortfarande finns mest vikt på bakre delen av fordonet.
  3. Stäng av fordonet – Det är viktigt att du stänger av fordonet om du inte redan har gjort det.
  4. Rör dig bakåt – Om du inte kan ta dig ut där fram så är det bättre om du går bakåt så snart som möjligt så att mer vikt hamnar där bak. Kravla dig över sätena till baksätet. Om du inte är ensam i bilen så får de som är i bakre änden av bilen försöka ta sig ut först och sedan de som är i främre delen.
  5. Känn av rörelser – Ta det väldigt försiktigt när du rör dig i bilen och gör inga hastiga rörelser. Man vet aldrig om bilen kasar över kanten och ner för stupet vid en hastig rörelse.
  6. Öppna dörrar – Försök öppna dörren och om inte detta går får du istället försöka öppna fönstret. Om det inte heller går kan du gå till andra sidan och försöka.
  7. Ring efter hjälp – När du tagit dig ut ur fordonet ska du ringa efter hjälp så fort som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *