Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur ofta ska man amma

Det är väldigt individuellt hur ofta man ska amma sina barn men man ska förstås amma dessa så fort de visar på att de är hungriga. Nyfödda barn behöver ammas oftare de första veckorna. De kommer under den tiden mest att äta och sova och varje gång den vaknar ska den ammas. Barn som sover mycket kan Ibland behövas väckas så att man kan amma dessa så de får i sig näring och vätska.

När barnen ammas så är det bra om de får äta en längre stund så att de blir riktigt mätta. Då brukar de kunna klara sig en längre period innan de behöver äta igen. Det är inte alltid ett barn som ammas äter för fulla muggar utan ibland så ligger den och kanske småsnuttar för att få lite värme och närhet från mamman.

Det finns inga mallar att följa när ett barn ska ammas men man bör räkna med att under de första veckorna kommer barnet att behöva ammas ungefär varannan timme, dygnet runt. Detta kommer inom ytterligare några veckor senare övergå till att de sover längre och längre perioder vilket innebär att de kanske bara behöver ammas ett par gånger varje natt.

Det är rekommenderat att man ammar sitt barn de första 6 månaderna. Under denna tid ska barnet bara äta mammans bröstmjölk. Men efter 6 månader kan man börja ge barnet enklare måltider och välling och använda amningen som ett komplement till maten, vilket kanske betyder att man ammar sitt barn högst 3 till 4 gånger per dygn, oftast i samband med att barnet ska sova.

Genom amningen får barnet i stort all den näring den behöver samtidigt som den även får i sig viktiga vitaminer som skyddar barnet från sjukdomar och därför är det viktigt att man ammar barnet under de 6 första månaderna. Den enda vitamin som den inte får i sig tillräckligt av är D-vitamin som ges separat till barnet under den första tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *