Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur lär man sig alfabetet

Den som lärde sig att läsa och skriva som barn kanske inte kommer ihåg hur detta gick till. Då man frågar sig hur man lär sig alfabetet så handlar det antagligen om att man behöver lära ett barn att läsa eller att man vill lära en vuxen människa som kommer från ett annat land att läsa och skriva på svenska. För det första så är det viktigt att förstå att vuxna och barn lär sig på olika sätt. Lägg till detta att vi alla är individer. Man måste alltså börja med tålamod och insikten om att det kan ta mer eller mindre tid beroende på vem som ska lära sig.

Smarta redskap:

  • Bokstavskort – Skapa kort med bokstäverna och använd dessa för att visa en bokstav åt gången. Låt den som ska lära sig uttala namnet på bokstaven och även det ljud som den gör. Börja med stora bokstäver och lägg sedan till de små.
  • Filmer – Nätet är fullt med smarta filmer som lär ut alfabetet. Sök på Youtube och finn ett svenskt alternativ som du tycker är bra. Visa sedan denna film i samband med en lektion där du går igenom en viss bokstav. Det kan vara bra att fokusera på en bokstav åt gången men det betyder inte att en film med hela alfabetet kommer att verka förvirrande under upplärningsprocessen.
  • Sånger – Sånger är riktigt bra verktyg då man vill lära ut alfabetet. Det finns färdiga sånger, och så kan du skapa dina egna. Välj en enkel melodi och använd en egen text där du går igenom hela alfabetet eller satsar på en bokstav. Sången som handlar om A kan beskriva både form, ljud och ord där bokstaven ingår.

Spel – Använd bokstavskorten och spela spel som Memory. Det gäller att para ihop rätt bokstäver och dessutom säga vad de heter och vilket ljud de gör. Man kan också

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *