Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur får man bort nackspärr

Nackspärr kan göra riktigt ont samtidigt som huvudet blir rörelseförhindrat. Ofta framträder det en smärta på ena sidan vilket gör att man har svårt att vrida på huvudet åt båda hållen.

Nackspärr beror på att nackmuskeln ömmar och blir krampaktig. Det uppstår ibland när man har suttit för länge vid en dator eller har suttit med huvudet vänt åt bara ett håll under en lång stund.

Besvären kan även uppstå under natten när man sover om huvudet har hamnat snett på kudden eller att man har sovit med ett för högt underlag under huvudet.

Nackspärr går inte att bota utan det går bort av sig själv efter allt från ett par dagar till upp till ett par veckor, men det går att lindra värken så att man inte behöver lida så mycket av den ömmande muskeln.

  • En värmedyna som man trycker mot den ömmande punkten på nacken kan ge viss lindring
  • Smörj in nacken med linementsalva eller någon receptfri salva som innehåller smärtstillande ämnen.
  • Vid akut smärta kan man äta värktabletter. Om inte de receptfria räcker till kan man uppsöka en läkare för starkare tabletter.
  • Det är viktigt att man försöker se till att blodcirkulationen fortsätter i nacken och detta kan man göra genom att försiktigt böja lite på huvudet eller ta en promenad. Undvik allt kroppsarbete och använd inte armarna för att bära tunga föremål.
  • Om man har ihållande besvär en längre tid kan man uppsöka en specialist som kan ge massage. Undvik att själv utföra massage på den ömmande punkten då det kan förvärra skadan.

Man bör även fundera över vad som orsakat nackspärren. Om man har fått det när man sovit kan man införskaffa en bättre kudde. Har man fått nackspärren i samband med arbete så kan man utreda om det finns bättre arbetssätt eller redskap för att förhindra att man får nackspärr.

Kanske en högre stol vid skrivbordet eller en halsduk runt halsen så man inte utsätts för drag är några små saker som kan förhindra och även lindra nackspärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.