Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur köper man en lägenhet

hur köper man en lägenhet

Att köpa en lägenhet innebär ett stort beslut eftersom det ofta är den enskilt största investeringen man gör i sitt liv. Man måste oftast ta ett stort lån för att finansiera lägenhetsköpet vilket också kommer ha stor inverkan på den privatekonomiska situationen. Innan du bestämmer dig för att köpa en lägenhet är det viktigt att ta hänsyn till alla tänkbara aspekter så att du inte råkar ut för något oförutsett.

Såhär gör du:

 1. För att köpa en lägenhet måste du först och främst ha en kontantinsats för att kunna få låna resterande belopp. Du måste också ha fast jobb eller någon som kan gå i borgen för dig så att du kan betala räntorna. Kontantinsatsen måste minst vara 15 procent av lägenhetens pris, dvs. om lägenheten kostar 500 000 kronor måste du själv kunna lägga in 75 000 kronor. Detta är ett minimikrav från bankerna och ofta har de ännu högre krav på kontantinsats. Detta måste du diskutera med din bank och se hur din situation ser ut för att ta ett bolån.
 2. När du har ordnat finansieringen, dvs. ett lånelöfte från banken till en lägenhet kan du börja leta lägenheter i den prisklass som du har lånelöfte för. Du kan givetvis även lägga dig under det lånelöfte som du har men som max kan du köpa en lägenhet för den summan som du har lånelöfte för.
 3. När du har letat upp olika lägenheter som du är intresserad av ska du gå på visning av dessa lägenheter för att se så att allt står rätt till i lägenheten och att den tilltalar dig som person. Kolla upp både lägenhetens skick, föreningens ekonomi och titta även upp området, om det är ett område som du tror att du kommer trivas i.
 4. När du har bestämt dig för att du är intresserad av en specifik lägenhet till ett pris som du har råd med för ditt lånelöfte kan du kontakta mäklaren och lägga ett bud för vad du tycker är rimligt. Tänk på att bud egentligen bara är att man som potentiell kund visar intresse och både du och lägenhetsägaren kan neka budet. Det betyder också att det kan bli budgivning om det finns fler än du som är intresserade av att köpa lägenheten. Vill du öka dina chanser att köpa lägenheten lägger du antingen bud på utgångspriset alternativt att du lägger dig över utgångspriset.
 5. När ditt bud har accepterats måste du betala en handpenning och ni ska även komma överens om rent administrativa saker som överlåtelse av lägenheten och du som köpare måste också bli godkänd av föreningen. Föreningen har rätt att neka dig som köpare om de anser att du inte är passande eller inte har ekonomi till att betala avgiften.
 6. Slutligen avtalar man om tillträde och överföringen av resterande belopp utöver handpenningen ska överföras till säljaren.

Saker att tänka på inför ett lägenhetsköp

 • Hur är läget?
 • Hur ser ekonomin ut för bostadsrättsföreningen?
 • Finns det några beslut om kommande hyreshöjningar?
 • Är det ett stort renoveringsbehov i lägenheten eller föreningen?
 • Är det renoverat – Kolla så att det blivit utfört på ett fackmannamässigt sätt av professionella hantverkare.
 • Är det trafikerat utanför lägenheten?
 • Finns det hiss i lägenheten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *