Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur blir man en skådespelare

Om man inte har skådespelande föräldrar som kan hjälpa en in bakvägen genom kontakter så är det den långa vägen man får vandra och som förhoppningsvis tar en till teaterscenen och slutligen framför kameran. Man kan dock anmäla sitt intresse att bli statist vid olika filminspelningar där man kan skymta fram i någon scen. Om inte annat är det ett bra sätt att få uppleva och insupa atmosfären vid en filminspelning.

För att bli skådespelare så behöver man genomgå en treårig teater eller skådespeleri utbildning för media. Det finns ett antal skolor runt om i Sverige som tillhandahåller någon av dessa två utbildningar. Dessa utbildningar har inga krav på förkunskaper, utöver att man har genomgått en gymnasieutbildning där de flesta studenter som söker dessa utbildningar har valt teater eller musikprogrammet på gymnasiet.

Utbildningen ska ge en färdigheter att kunna använda sin röst på rätt sätt, vilket är mycket viktigt inom teater och film, men även hur man går och hanterar kroppshållningen i olika situationer. Utöver detta får man lära sig hur man läser in sig i olika roller och hur man tänker för att kunna gestalta olika rollfigurer. Utbildningen innehåller även sång, dans och under sista året framträdanden inför publik.

Efter genomgången utbildning kan man söka arbete som skådespelare, många väljer dock att först börja vid teatern för att finslipa sina nya kunskaper innan de senare övergår till skådespeleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *