Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur fungerar en mikrovågsugn

Med en mikrovågsugn kan man värma, tina eller tillaga mat genom att värma upp maten med högfrekventa elektromagnetiska fält. Denna strålning värmer vatten och molekyler som finns i maten och gör att maten snabbt blir varm, till skillnad mot en traditionell ugn som värmer maten med element.

En mikrovågsugn värmer maten inifrån och ut och eftersom uppvärmningen sker med strålar så får man inte någon färg på maten. Detta gör att en mikrovågsugn lämpar sig bäst för att värma upp redan färdiglagad mat och fungerar inte speciellt bra för att laga mat i.

Vissa mikrovågsugnar har dock försetts med värmeelement som man kan använda för att grilla maten. Det innebär att samtidigt som mikrovågsugnen strålar värmer upp maten inifrån så ger värmeelementen maten värme och färg från utsidan. Detta gör att man kan tillaga enklare maträtter eller bakverk med godtyckligt resultat.

Man kan även koka vatten eller andra drycker i en mikrovågsugn. Om man ska tina mat som är helt nedfrusen så går det fortare att tina maten om man tillsätter lite vatten då is inte absorberar strålarna från mikrovågsugnen utan släpper igenom dessa helt. Till slut kommer ändå tiningsprocessen igång då den vätska som frigörs på den nedfrysta maten värms upp och som sedan i sin tur tinar maten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *