Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur slutar man snusa

Att sluta snusa är en stor utmaning oavsett hur länge man har haft sitt beroende. Givetvis blir det betydligt mer krävande om det har varit ett längre beroende men oavsett så måste man kämpa för att låta bli och falla tillbaka till snuset.

Några symptom som du kan uppleva när du slutar snusa:

  • Rastlöshet
  • Sömnsvårigheter (av varierande grad)
  • Extrem aptit (speciellt sötsaker)
  • Nedstämdhet
  • Svettningar
  • Humörssvängningar

Alla ovanstående symptom är vanliga när man slutar snusa och kan vara väldigt svåra att hantera. De första dagarna är de värsta och det är oftast då man får starka sömnsvårigheter och svettningar. Den stora aptiten kan sitta kvar en väldigt lång period varför du måste vara väldigt mån om vad du äter för något. Det kan vara svårt att motstå frestelsen från att köpa något sött när väl sötsuget faller på men det är något du måste hantera på ett bra sätt.

Några bra åtgärder som kan hjälpa dig att sluta snusa är att börja träna. I synnerhet är konditionsträning något som kan få fram endorfiner och inte gör nikotin- och sötsuget lika starkt. Du mildrar då också din rastlöshet och kan samtidigt tänka på något annat.

Innan du slutar snusa bör du berätta för din omgivning att du är i färd att sluta snusa och att du kan ha ett lite häftigare humör än vanligt. Då kommer de har en större förståelse för den utmaning som står framför dig och kan samtidigt stötta dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.