Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur odlar man tomater

Hur odlar man tomater

Egna odlade tomater är bland de godaste tomater man kan hitta, men det är en konst att odla tomater då det kräver rätt förutsättningar för att lyckas med sin tomatodling.

Man kan odla tomater inomhus, utomhus eller i ett tempererat växthus och beroende på var man odlar så finns det lite olika sorters tomater, varav vissa fungerar bättre för inomhusodling är odling utomhus.

För bästa resultat köper man färdiga tomatplantor som man sedan kan plantera under våren, efter att de sista frostnätterna definitivt har upphört, för att sedan skörda till hösten.

Ska man odla tomater utomhus är det bättre att välja busktomater som dels är lite mer köldtåliga men som även inte blir mycket högre än drygt en halvmeter vilket gör att man enkelt kan täcka för tomatplantorna med väv eller fönster.

Inomhus eller i växthus fungerar det bra med nästan alla tomatsorter, vissa underhåller man så att de bara har en stjälk och de kan därmed bli väldigt långa vilket innebär att man kommer behöva stötta upp dessa allt eftersom de växer så inte plantorna skadas.

Tomatplantor behöver mycket sol och är känsliga för kyla och behöver därför planteras dels där de får ljus men även skyddas mot kyla.

Man använder näringsrik matjord som man gödslar, gärna någon tid innan planteringen, och därefter så planterar man plantorna på en halvmeters avstånd mellan varandra.

Tomatplantor behöver mycket vatten i samband med att de växer till sig och man bör med jämna mellanrum luckra upp jorden runt plantan så den inte har pressats ihop för hårt på grund av vattningen.

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.