Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur funkar naturlig tandblekning och tandborstning

Naturlig tandblekning

Det är en mycket populär trend att bleka sina tänder. Många gånger utförs det med hjälp av applicering av blekmedel i form av gel som sätts på tänderna och aktiveras med hjälp av LED-lampor eller laserstrålar hos en tandläkare.

Vitare tänder förknippas med ett vackrare och hälsosammare leende. Men det är inte alla som vill gå till en tandläkare för att få sina tänder blekta och fixade. För den som vill prova på tandblekning hemma är det dock viktigt att vara riktigt noggrann så att det inte blir fel. Det handlar faktiskt om din egen säkerhet.

Det bästa är att ta hand om dina tänder innan det går så långt att du känner att du behöver bleka dem. Det gör du genom att borsta tänderna ordentligt. Till exempel med en eltandborste bäst i test. Att du har god munhygien är faktiskt jätteviktigt för att din tandblekning ska fungera. Tandblekningens varaktighet beror mycket på hur duktig du är på att borsta tänderna, och att du också gör det på rätt sätt.

Förutom att du ska veta hur många gånger om dagen du bör borsta dina tänder, gäller det också att skapa sig kunskap kring hur de olika tandborstarna ska användas. Därför är det viktigt att din tandborste är rätt anpassad och att du använder en bra tandkräm som ser till att stärka såväl tandkött som emalj.

Borsta tänderna med bikarbonat och aktivt kol

Vilken tandkräm du borstar med spelar faktiskt roll. Tandkräm som innehåller bikarbonat har oftast en högre chans att göra dina tänder vitare. Att borsta dina tänder med aktivt kol är ett annat sätt att bleka dem. Kol har en förmåga att suga till sig smuts, och används flitigt inte bara för att borsta tänderna, utan också för att rena vatten och rensa magen från giftiga ämnen. Så man kan säga att när du borstar tänderna med aktivt kol så gör det din mun renare.

En del studier visar också att tandkräm som innehåller bromelain, ett enzym som finns i ananas, kan ta bort fläckar och missfärgningar från dina tänder. Det finns dock inga bevis på att det gör dina tänder vitare att äta ananas.

En ren mun hjälper till att hålla dina tänder vita. Det kan du göra på flera sätt. Till exempel så kan du undvika vissa livsmedel som kan färga av sig på dina tänder. Det gäller i högsta grad starkt färgade produkter, som kaffe, rött vin, tobak och curry.

Rengöra med olja

Plack kan också ansamla sig på emaljen och ge tänderna en gulaktig beläggning. För att undvika att placken stannar kvar på dina tänder och bryter ner emaljen är det bra att du borstar tänderna minst två gånger om dagen, samt att du äter färre söta mellanmål. Att använda tandtråd är dessutom väldigt hjälpsamt.

Ju renare mun du har, desto större är chansen att du kan undvika att placken, tillsammans med socker från saliven, fräter på emaljen på dina tänder. För att rengöra din mun finns det många alternativ. Att skölja munnen med solrosolja, sesamolja eller kokosolja är ett effektivt sätt att rena din mun från bakterier och på så sätt undvika att få gula tänder eller andra missfärgningar.

Var alltid försiktig när du försöker bleka dina tänder. Speciellt om du använder alltför starka blekmedel. Dessa kan faktiskt fräta på dina tänder och skada dem i stället för att göra dem vitare. Emaljen som skyddar dina tänder ser till så att du inte får några allvarliga hål, så länge den är intakt. Du kan prova naturlig blekning och regelbunden och noggrann tandborstning först, innan du har något starkare på dina tänder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *