Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur får man bort repor

Hur får man bort repor?

Metoder för att ta bort repor beror lite på vilket underlag reporna sitter på och hur pass djupa reporna är. När det gäller små repor kan man oftast själv åtgärda dessa men för djupa repor eller för repor som skadat underlaget behöver man oftast professionell hjälp.

Repor på trämöbler eller trägolv

Om man har råkat skära med kniven i bordet eller fått små sprickor sina trämöbler eller sitt trägolv så kan man oftast återställa dessa med hjälp av träfärgat spackel. Dessa finns i olika kulörer och går att köpa på de flesta byggvaruhus.

Innan man spacklar igen reporna eller sprickorna behöver man rengöra träet först. Bäst fungerar det med målarsoda som tar bort både fett och andra föroreningar men man kan även använda andra starka rengöringsmedel.

Därefter spacklar man försiktig över reporna, använd ett träspackel som har samma kulör som underlaget, och bygg sakta upp kanterna i reporna om de är djupa. Efter att spacklet har torkat använder man ett finkornigt sandpapper för att slipa spacklet så att det område man lagat får samma yta som området runt omkring.

Om man har spacklat repor eller sprickor i en ådra kan man försöka att pensla på lite färg för att återskapa det förlorade området i ådran. Använd samma typ av färg som finns på underlaget.

Repor i billacken

Att få repor i billacken är aldrig roligt och även om de är små kan de synas ordentligt då ljuset speglar sig i reporna.

Små repor kan man enkelt få bort genom att använda sig av finkorning rubbing. Man rengör då först området ordentligt och lägger på lite rubbing som man sedan, med hjälp av en trasa, för över en mindre område kring reporna med cirkelformade rörelser. Rubbingen fungerar så att den drar med sig ett tunt lacklager från omkringliggande områden och drar detta över reporna som försvinner.

För större repor krävs att man slipar och spacklar och därefter lackar. Har man inte kunskapen kan man lämna in bilen eller delen till en lackfirma som hjälper till med jobbet.

Repor på cd eller dvd skivor

Om en skiva inte går att spela kan det bero på att den har fått repor. Man ser enklast dessa repor genom att hålla upp skivans undersida mot en lampa och vinkla den.

Rengör skivan med ett optiskt rengöringsmedel och polera ytan i cirklar med en microfiberduk. Detta brukar hjälpa mot mindre repor och få skivan att fungera igen. Glöm inte att direkt ta backup på skivan då repor lättare kommer att uppstå igen.

Om skivan är mycket repig behöver man polera den med hjälp av något medel. Dessa medel finns att köpa i vissa elektronikbutiker. Man kan även prova att polera skivan med tandkräm. Tandkräm innehåller små slipstenar och genom att polera skivan i runda cirklar så kan det fungera att slipa ned reporna i underlager. Rengör därefter skivan i rent vatten eller med optiskt rengöringsmedel.

Tandkräm kan även fungera till att slipa ned små repor på displayen på mobiltelefonen eller repor på fönsterglas.

Djupare repor som har gått igenom skyddslagret är svårare att reparera och kräver uteslutande professionell hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *