Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur bokför man en faktura

Hur bokför man en faktura

I ett företag så måste alla transaktioner och ekonomiska händelser bokföras. Man måste alltså bokföra fakturor som man skickar och fakturor som man får. Fakturor måste bokföras i ordning. Det här betyder att man inte kan ta hand om de lite som man har lust. Varje faktura får ett nummer och nummerföljden på fakturor måste stämma överrens med de datum som de utfärdades. Det spelar ingen roll om man bokför en faktura manuellt eller via ett datorprogram. I datorprogrammet så är det naturligt så att varje ny faktura får nästa nummer i ordningen. I en vanlig fakturabok så är kolumnerna arrangerade så att varje post man för in hamnar i rätt ordning.

Det är lite skillnad mellan bokföring av fakturor som du får in och de som du skickar ut. Den faktura som kommer till dig ska bokföras som en skuld. Du noterar datumet när fakturan kommer in och inte det datum som den har utställts. Med utgående fakturor så är det datumet som de skapas som ska registreras och likaså det datum som de betalas. När en faktura har betalats så kommer du att bokföra detta som en inbetalning till kontot och i detta ögonblick så kan man även ta bort ett lika stort belopp från sitt fodringskonto.

Det är viktigt att bokföra fakturor på ett systematiskt sätt och i ordning. När man väl ska redovisa månadens inkomster och utgifter så blir detta mycket lättare då man har allt redo i sin manuella bokföringsbok eller som utskrift från det bokföringsprogram som man använder sig av. Det finns förstås även tjänster där man får komplett hjälp med bokföringen av fakturor så att man själv slipper hantera denna process.

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *