Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur väljer man mellan en katt och en hund?

Katt och / eller hund

Om man är på väg att skaffa sig ett husdjur men inte är säker på vilket husdjur man ska välja mellan katt och hund är det bra om man tänker igenom vad de olika djuren har för behov och vilket ansvar man själv är beredd att ta på sig.

När det gäller katter så kan man välja mellan att ha en innekatt eller en utekatt. En innekatt går aldrig ut utan utför sina behov i en kattlåda.

Det händer att man kan promenera med sin innekatt i koppel men det finns inget behov av att göra det varje dag, i alla fall flera gånger per dag, då katten kan få frisk luft och ljus genom balkongen.

En utekatt är däremot ute för det mesta och kommer hem när det är dags att äta och sova. Den är betydligt mer lättskött än en innekatt men den är också lite vildare än en innekatt. Det finns även risker att en utekatt råkar ut för olyckor.

Till skillnad mot katter så finns det inga innehundar utan alla hundar behöver komma ut flera gånger om dagen för att rastas och för att röra på sig. Det är viktigt då hundar behöver röra sig för att bygga upp muskulaturen och få kondition.

Nedan finns en jämförelse mellan katter och hundar.

Välja en katt till husdjur

  • En katt är enkel att ta hand om. En katt behöver inte så mycket uppmärksamhet utan klarar sig ofta själv.
  • Man behöver inte rasta sin katt. En innekatt utför sina behov i en sandlåda på toaletten och en utekatt springer ut själv när den har behov. Det innebär att en katt inte kräver att man måste finnas tillgänglig flera gånger varje dag.
  • En katt är inte så dyr när det gäller mat. Dock får man en del kostnader för sandlåda och sand som en innekatt kräver.
  • Katter är i grunden vilda vilket innebär att det inte är så enkelt att få en katt att lyda.
  • En katt behöver dock närhet och omvårdnad mellan varven, men brukar själv vara den som bestämmer när.

Välja en hund till husdjur

  • Hundar behöver ofta en del uppmärksamhet, fram för allt när de är små och unga år.
  • En hund behöver rastas flera gånger dagligen. Varje morgon, lunch, middag och kväll behöver man gå ut på promenad med hunden. Fördelen är att man själv kommer ut och får en behövlig promenad varje dag.
  • Hundar behöver inte så mycket tillbehör, som sandlåda med mera, utan den stora kostnaden för en hund är istället maten. Desto mer hunden växer desto mer mat kommer den att äta. Mat kan köpas i stora förpackningar så på sikt behöver det inte vara speciellt dyrt.
  • Hundar är ganska beskedliga djur och om man har lite tålamod så kan man dressera sin hund så att den lyder på kommandon.
  • Även hundar behöver närhet och uppmärksamhet när de är unga men med åren så kommer hunden att vara mer för sig själv. En hund kan man släppa lös på exempelvis landet eller i skogen om man har lärt den att komma när man ropar.

Sammantaget kan man säga att en katt är enklare att sköta, kräver mindre tid och tar inte så mycket plats. En hund däremot behöver mer uppmärksamhet, kräver gott om tid varje dag men i gengäld så kan en lydig hund bli en mycket lojal vän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *