Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur rensar man kantareller

Kantareller bör rensas samma dag som man plockar dessa för att de inte ska hinna bli dåliga, även om de oftast klarar en dag i kylen innan man rensar dessa.

Man börjar med att skära av eller knipsa av foten på svampen och borstar sedan av svampen med en fin borste. Håll sedan längst upp i tratten och riv i delar ned mot foten, 2-8 delar beroende på kantarellens storlek.

Lägg därefter svampen på ett tidningspapper som får suga upp fukt och låt dessa få ligga och lufttorka i cirka 5 dagar. Rör om bland svamparna och byt ut fuktigt tidningspapper varje dag.

Efter cirka 5 dagar har svampen torkat och även krympt flera gånger sin storlek och då kan man lägga över dessa på en vanlig serveringsbricka så att de får fortsätta att torka så de är helt vätskefria, vilket tar ett par veckor. Därefter kan man lägga svampen i glasburkar där de kan förvaras i flera år och användas för såser, gratänger eller i matlagningen.

Vill man snabbtorka svampen kan man lägga dessa ovanpå en värmekälla i exempelvis pannrummet eller ett element under ett dygn. Man kan även snabbtorka kantarellerna i ugn under några timmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *