Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur registrerar man ett företag

Hur registrerar man ett företag

När du bedriver någon form av näringsdrivande verksamhet måste du registera ett företag. På så sätt kan du fakturera och dra av för moms i ditt bolag vilket gör att du kommer tjäna på det i längden. Ska man bedriva någon form av seriös verksamhet krävs det att man har ett bolag registrerat.

Det finns olika bolagsformer beroende på vilka behov och hur uppsättningen ser ut. De vanligaste bolagsformerna är:

  • Aktiebolag – Aktiebolaget är en egen juridisk person. Det finns ingen relation mellan dig och bolaget mer än att du är ägare av bolagets aktier. Att starta ett aktiebolag kostar cirka 3000 kronor, du behöver sedan aktiekapital på numera 50 000 kronor.
  • Enskild firma – En enskild firma är ett alternativ för mindre verksamheter och kan vara smidigt i många lägen. Här finns det ingen skillnad på dig som privatperson eller själva firman eftersom det är samma person. Ditt organisationsnummer blir ditt personnummer och företagets vinst är automatiskt din vinst och du blir således beskattad för denna oavsett om du tar ut den som lön eller inte.
  • Handelsbolag – Ett handelsbolag är ett annat alternativ och kan användas när man vill dela ansvaret i bolaget mellan två personer. Ägarna har då en 50 procentig andel av bolaget och man delar på bolagets ansvar.
  • Kommanditbolag – Ett kommanditbolag är en annan typ av företagsform som också kan ha flera ägare. Skillnaden är att man här kan dela upp i mindre portioner än 50 procent var. Dvs. en av ägarna kan ha 30 procent medan den andra har 70 procent.

För att registerera ett bolag går du enklast till webbplatsen för företagsregistrering, http://www.verksamt.se. Här kan du enkelt registrera ditt företag och hantera de vanligaste ärenden online.

Har du några frågor om att registrera företag eller dylikt kan man alltid få kostnadsfri rådgivning av Skatteverket genom att ringa eller e-posta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *