Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur bokför man friskvård

Fotboll som friskvård

Idag är det vanligt att man erbjuder anställda tillgång till motion och friskvård till priser som är fördelaktiga eftersom man drar bort skatten. Motion som träning på gym, fotboll, gymnastik, och även massage och mental träning kan räknas som skattefri förmån för personalen på ett företag.

Om man driver ett aktiebolag så kan man räkna in sig själv i detta men inte om man har en enskild firma. När man redovisar för friskvård som man har köpt in så måste man förstås kunna uppvisa kvittot för köpet.

På kvittot så måste det tydligt framgå att man har handlat friskvård i form av motion. Man får inte dra av skatt på utrustning eller för sporter som anses vara lyxsporter som golf.

Det gäller dock att hålla ett öga på förändringar för det är klart att sporter som idag anses vara lyxsporter kan komma att ses som vanlig motion i framtiden så om det finns ett helt gäng på företaget som älskar golf så kanske det går att bokföra detta som friskvård i framtiden.

Det finns sätt att komma runt problemet med att enskilda firmor inte kan få avdrag för friskvård. Om man till exempel bokför sin motion som en form av kurs inom friskvård så kan det fungera.

Det här är mest en teknikalitet och det handlar givetvis inte om att börja fuska genom att säga att man köpt in kurslitteratur då man egentligen har spelat bandy.

Ett företag som bokför friskvård redovisar för det mesta detta som en personalkostnad och då skriver man momsen som ingående moms. För den anställda så kommer förmånsbeskattningen att tas upp som en kostnad och en negativ kostnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *