Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur fungerar kredit och debet

Hur fungerar kredit och debet

I en verksamhet så utför man det som kallas för dubbel bokföring. Det här är en metod som är till för att man ska undvika fel och på ett enkelt sätt få överblick över den ekonomiska verksamheten. När en transaktion utförs så kommer denna att redovisas på två olika konton. Det ena är det konto som kallas för kredit och det är detta konto som man tar resurserna från. Det andra kontot kallas för debet och det är till detta konto som man tillför de resurser som kommer in. Det gäller att summan på kreditkontot motsvarar summan på debetkontot så att man alltid når plus minus noll.

Med kredit och debet så vet man alltid hur stora resurser som finns i företaget och man kan även noga följa var dessa kommer ifrån.

Exempel på kredit och debet

Om man i en verksamhet säljer skor så kan ett enkelt exempel på hur kredit och debet fungerar vara att man har en bokföring för kassan och en för försäljning. I bokföringen för kassa så anger man försäljningen av ett par skor, låt oss säga att de säljs för 200 kronor, som debet post. I bokföringen för försäljning så anger man samma par skor som kredit. När man sedan jämför dessa två bokföringar så ska man se en balans som gör att skillnaden mellan debet och kredit är noll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *