Vi har svar på mer eller mindre allt.

Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur skriver man ett personligt brev

När man ska skriva ett personligt brev som sätter avtryck behöver man planera brevets innehåll och struktur. Om man exempelvis ska skriva ett personligt brev till en potentiell arbetsgivare behöver brevet innehålla sådan information som gör att arbetsgivaren får en klar uppfattning om en som person.

  1. Ett personligt brev kan starta med en tankeväckande rubrik som kort beskriver en själv.
  2. Inledningen på brevet måste vara en intresseväckare, den bör därför innehålla en text som får läsaren intresserad av att vilja läsa hela brevet. Att börja med ”Hej, jag heter Anders och är 23 år” är inget som kommer att intressera någon arbetsgivare inledningsvis, däremot behöver den inledande texten snabbt ge läsaren en uppfattning om varför just du är den bästa för tjänsten och att detta brev kommer att visa på att det är så.
  3. Beskriv kortfattat dina positiva egenskaper och dina kunskaper. Se alltid till att börja med de egenskaper och kunskaper som efterfrågas av arbetsgivaren.
  4.  Undvik fina och klatschiga uttryck som omfattar flexibilitet och utmaningar om du inte verkligen kan utveckla tydligt hur dessa uttryck ter sig i verkligheten.
  5. Den personliga presentationen ska inte vara för omfattande. Civilstånd, barn, hobby är några saker man kan skriva om i mycket korta ordalag. Finns det något intresse eller hobby som berör dina egenskaper och som även passar för den tjänst man söker kan man även kort nämna dessa beröringspunkter.
  6. Lögner, skryt, överdrivna egenskaper eller undanhållande av information som du senare kommer att bli tvungen att styrka ska absolut inte finnas med i brevet.
  7. Håll brevet kort och koncist, ett personligt brev bör aldrig vara mer än högst en A4 sida. Ofta kan sättet ett personligt brev skrivs på säga mer om en själv än själva textinnehållet. Se därför till att stavfel och särskrivningar inte existerar och att styckeindela texten och använda punkt och stor bokstav.
  8. Avslutningen på det personliga brevet ska ge läsaren den sista informationen som gör att denna väljer ut dig. Avsluta med en bra argumentation till varför du själv är bäst för denna tjänst och varför de ska välja just dig. Att kort beröra företagets verksamhet visar även på att du är påläst och att du verkar intresserad.
  9. Att sätta fast en bra bild med ett gem i högra hörnet ger ofta förtur när breven läses. Bilden ska enbart innehålla dig själv och vara tagen i en presentabel miljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *