Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur håller man igång träningsmotivationen

Träningsmotivation

När det börjar bli mörkt, kallt och ruggigt så kan det vara svårt att hålla igång träningsmotiveringen. Hösten innebär en nystart för många och det är en hel del svenskar som väljer att skaffa träningskort på hösten.

Men oavsett om man precis har börjat träna eller har hållit på i många år så gäller det att kunna behålla motivationen och fortsätta träna även om det tar emot när det går mot mörkare och kyligare tider. Här är våra bästa tips för att hålla igång träningsmotivationen.

Investera i nya träningskläder. Nya träningskläder brukar pigga upp.

Sätt upp ett eller flera mål

Att kunna jobba mot ett mål brukar engagera och inspirera. Du kan ha träningsrelaterade mål eller viktrelaterade mål, det spelar ingen roll. Huvudsaken är att målet ska vara möjligt att lyckas med och att det ska vara något som känns realistiskt för dig.

Varför inte sätta ett större slutmål och flera delmål längs vägen. Planera också in belöningar som du ger dig själv när du lyckats med respektive mål.

Leta rätt på en träningskompis

Har du en kompis som drar med dig ut så blir det inte bara roligare att träna, det ökar också chansen för att träningen verkligen blir av.

Man vill ju inte vara den som drar sig ur och låter kompisen få gå själv till träningen. Dessutom kan träningen bli ett sätt för er att umgås. Idag blir det allt mer stress och press, vilket gör att ens relationer tenderar att bli lidande. Genom att träna med en kompis slår du två flugor i en smäll.

Vardagsmotionera mera

Om du har ont om tid eller vill prioritera annat i livet under en period kan du se till att få in mer vardagsmotion i livet istället. Gå av bussen några hållplatser tidigare, ta trapporna istället för hissen, promenera till dagis istället för att ta bilen och så vidare.

Glöm inte maten

En anledning till att man börjar tappa träningssuget kan vara att man äter för lite, för dåligt eller för oregelbundet. För att orka hålla igång så är det viktigt att äta bra och regelbundet.

Därför kan det vara smart att exempelvis ha med ett mellanmål i väskan som du kan äta innan eller efter träningen. Glöm inte heller bort att dricka vatten på och efter träningen.

Variera träningen

En annan anledning till varför man kan börja ledsna på sin träning är för att man kör samma träningsschema vecka ut och vecka in. Gör ett nytt träningsschema för gymmet eller testa en ny träningsform. Varför inte prova body pump, zumba, spinning eller boxning.

Du kan också tänka på att träna olika saker under veckan, exempelvis promenader på måndagar, styrketräning på tisdagar, torsdagar och lördagar, spinning på onsdagar och ett besök på simhallen med familjen på söndagarna.

På så sätt tränar du inte samma träningsform hela tiden och då är risken mindre att du tröttnar.

Ger träningen resultat?

Det är roligare att träna ifall man ser resultat av träningen. Oavsett om ditt mål är att gå ner i vikt, bygga muskler, känna dig starkare, börja tävla eller bara bli piggare rent allmänt så är det roligare ifall du ser konkreta resultat av träningen.

Där finns också en anledning till varför det är viktigt med mål. Glöm bara inte att följa upp dem och kolla ifall du verkligen har lyckats med träningen.

Skaffa en PT

Om du kört fast i träningen så kan det ge en extra motivation ifall du tar hjälp av en PT, styrketräningsinstruktör eller liknande. Han eller hon kan peppa och ge nya synvinklar till din träning.

One Comment

  1. Pingback:12 Träningstips - Träning & Fitness

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *