Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur blir man en bra kock

Hur man blir en bra kock

De flesta av oss är nog hyfsade kockar som klarar av att laga till lite mat. Många av oss har även en speciell maträtt som vi är särskilt duktiga att tillaga.

Att laga mat är egentligen inte så svårt, under normala omständigheter, men det är när man ska komponera egen mat som det krävs erfarenhet och kännedom om olika matvaror, kryddor och andra tillsatser.

De flesta riktigt duktiga kockarna har lagat mat sedan barnsben och de har ägnat massor av timmar till att testa och prova olika maträtter så att de har lärt sig vilka produkter som kan kombineras med andra produkter. Men de flesta av oss kan ändå, utan att vi arbetar med mat, bli en bra kock.

Att bli en bra kock

  • Alla duktiga kockar behöver ha rätt utrustning för att kunna tillaga mat så bra som möjligt. Man kan exempelvis inte göra en riktig wokgryta i en stekpanna eller tillaga en gryta i en kastrull. Det är bra att ha en så komplett utrustning som möjligt om man ska lära sig att bli en bra kock.
  • Det krävs erfarenheter för att bli en bra kock. Om man saknar egna erfarenheter får man börja med att lära sig av andras erfarenheter. Det är bra att läsa mattidningar och se matprogram på tv för att få större kunskap och förståelse för matlagningen.
  • Att läsa kokböcker är inte speciellt upphetsande i vanliga fall, men det finns många bra kokböcker där man kan få inspiration och även lära sig nya recept. Att läsa kokböcker, även då man inte lagar mat ger både kunskap och inspiration.
  • Använd alltid fräscha råvaror. En enda halvdålig råvara kan dra ned smaken på den mat man lagar rejält. Fryst eller färskvaror är en smakfråga. Skillnaden är inte så jättestor och upptäcks först när man gör mat av riktigt hög kvalité.
  • Övning och praktik leder till färdigheter. När man tillagar en vanlig maträtt kan man använda en del av de råvarorna från den för att komponera sig egna maträtt. Prova att variera tillsatserna och tillsätt andra smakämnen för att skapa en alternativ egenkomponerad maträtt till det man just tillagade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.