Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur kopplar man en dator till TVn

Hur man kopplar en dator till TV

Numera innehåller datorn i stort sett alla filmer och det är sällan man behöver passa en speciell tid för att se något program på tvn. Istället finns det mängder med streaming-tjänster som erbjuder serier och filmer till förmånliga priser. Det är däremot inte lika underhållande att kolla på en liten skärm som att kolla på en stor TV. Därför kan det vara praktiskt att koppla datorn direkt till din TV.

Det finns lite olika metoder för att göra detta, och många kanske inte skulle göra en direkt koppling, men det som beskrivs i denna artikel är direkt koppling från dator -> TV.

  • HDMI-kabel – Det absolut bästa alternativet är om du köper en HDMI-kabel som du kan koppla direkt från datorn till tvn. Då får du med både ljud och bild i ett och dessutom i väldigt bra kvalitet. Det är emellertid inte alla datorer som har en HDMI-anslutning, så det kan vara bra att undersöka det innan du köper en HDMI-kabel.
  • VGA/DVI-kabel – Ett annat, men mindre roligt sätt, är att koppla datorns bild till TVn genom en VGA-kabel. Detta är en gammal och föråldrat sätt och inget som rekommenderas men har du inget alternativ kan det vara bra. Den stora nackdelen med koppling med VGA-kabel är att ljudet inte medföljer eftersom denna kabel inte överför ljudet till tvn. Du måste då alltså ha en separat ljudkälla eller får du koppla ljudet genom en 3,5mm kabel till tvn för ljud.
    – DVI-kabeln är nästan alltid vit
    – VGA-kabeln är nästan alltid blå
  • DVI/Scart-kabel – Har du en gammal TV, också kallad ”tjock-tv”, kan ditt enda alterntiv vara att köpa en DVI till scart-kabel. Då kopplar du in DVI-kabel i datorn och sedan kopplar du scart-kabeln till tvn. Nackdelen med detta är att det är väldigt dålig bildöverföring och ljudet måste kopplas separat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.