Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur blir man skuldfri

Hur blir man skuldfri?

Om man har hamnat i en skuldfälla kan det vara svårt att komma ur den, oftast på grund av att de skulder man dragit på sig också även medför stora kostnader i form av straffavgifter och räntor. Om man ska lyckas att bli skuldfri behöver man aktivt ta hand om sina skulder och även se till att det finns förutsättningar för att göra det.

Det tar ofta lång tid att bli skuldfri, ibland flera år, och under den tiden är man tvungen att sänka sin levnadsstandard till en lägre och kostnadseffektivare nivå. Nedan följer 8 tips över hur man blir skuldfri.

  1. Sätt upp en översiktlig och ärlig kalkyl över intäkter och kostnader och följ den sedan till punkt och pricka. Skulle någon månad visa sig ge ett större överskott än planerat så sätt av överskottet till en buffert som kan användas för att täcka upp oförutsedda kostnader som annars skulle kunna förstöra kalkylen. Att leva efter en budget kräver disciplin och vilja vilket är viktiga egenskaper om man ska bli skuldfri.
  2. Gå igenom de skulder som finns och prioritera. Om man har skulder till Kronofogdemyndigheten som redan gett utslag så är det viktigare att prioritera andra skulder så att inte dessa också hamnar hos Kronofogdemyndigheten då det medför höga avgifter.
  3. Man bör kontakta de företag/personer som man är skyldig pengar och försöka göra upp om rimliga avbetalningsplaner. Det brukar sällan vara problem att få till en amorteringsplan men det är viktigt att de är så pass rimliga så att man klarar av att betala varje månad så att man inte råkar ut för ytterligare straffavgifter.
  4. Har man skulder som är väldigt gamla eller ligger på efterbevakning hos inkasso brukar det gå att få dessa nedskrivna, förutsättningen för detta är att man löser hela restskulden omgående. Ring och förhandla med fordringsägaren eller inkassobolaget, fråga hur mycket de kan tänka sig att skriva ned skulden mot att de får en betalning omgående. Oftast brukar de kunna skriva av vissa avgifter och räntan på skulden men man kan även få den nedskriven med i bästa fall upp till 50 %.
  5. Sänk levnadskostnaderna ordentligt genom att storhandla och om man har bil så kan man ställa bilen och åka kommunalt istället. Detta kan spara åtskilliga tusenlappar varje år som man kan använda för att betala bort skulder eller bygga upp sin buffert med. Tänk på att det bara handlar om en övergångsperiod tills man är skuldfri.
  6. Man kan försöka hitta extrainkomster genom att ta ett extrajobb under en period. Kanske det finns något av värde som man inte behöver, iallafall inte just nu, som man kan sälja och som kan ge intäkter.
  7. För att slippa massor av olika fordringsägare som tar ut höga räntor eller avgifter kan man ta ett lån som man använder för att betala bort alla andra skulder man har. Det finns lån som man kan låna på upp till 10 år med bra ränta och som innebär att man direkt blir skuldfri och sedan har man bara en amortering att göra varje månad under kontrollerade former och till en låg ränta.
  8. Det är viktigt att man har som prioritet att lösa sina skulder så att man blir skuldfri. Att utnyttja krediter eller ta andra smålån för att bibehålla sin höga levnadsstandard är en katastrof och kommer inte leda till att man blir skuldfri, tvärtom kommer skulderna att öka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.