Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur uppstår yrsel

Yrsel är ingen sjukdom utan snarare ett tillstånd som beror på att någonting inte står rätt till. Yrsel kan uppstå på grund av många orsaker, både på grund av mediciniska skäl men även på grund av tillfälliga störningar.

Yrsel uppstår när det inträffar en kollision i hjärnans informationssignaler och leder till att man för en stund tappar fattningen. Detta kan yttra sig i att man tappar balansen, orienteringen, uppfattningsförmågan och blir förvirrad.

Yrsel kan även övergå till kraftigare anfall som leder till längre stunds förvirring och att man till och med kan svimma av. Oftast krävs ingen läkarvård utan det räcker med att den drabbade sätter sig eller lägger sig ned så försvinner yrseln inom en kort stund.

Orsaken till att man får yrsel kan vara många, det kan räcka med att man ställer sig upp för hastigt efter att man har legat ned vilket kan leda till att man blir yr. Men oftast beror det på någon form av obalans mellan kroppens organ. Vätskebrist, lågt blodtryck, graviditet, utmattning och hunger är vanliga orsaker till att man kan få yrsel. Det finns även ett stort antal sjukdomar som kan skapa denna obalans mellan organ som även de framkallar yrsel.

För att förhindra yrsel bör man se till att organen i kroppen inte hamnar i obalans genom att äta, dricka och vila. Är man gravid eller lider av någon sjukdom så vet man att man inte kan överanstränga sig utan får försöka anpassa sig till situationen för att undvika yrsel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *