Hur gör man abort
Att göra en abort kan vara ett svårt beslut att ta samtidigt som det kan finnas många olika skäl till varför man vill göra en abort, både psykiska och fysiska men även av praktiska skäl. I Sverige har alla rätt att göra abort fram till att fostret är i vecka 18. Om det finns synnerliga skäl att genomföra en abort efter vecka 18 kan man få socialnämndens tillåtelse att genomföra en abort fram till vecka 22. Efter vecka 22 anses fostret vara så pass självständigt så att det kan leva utanför kroppen vilket gör att en abort efter vecka 22 inte är tillåten.
När man har beslutat sig för att göra abort ska man uppsöka en barnmorska där man pratar igenom sitt beslut. Därefter får man en tid på sjukhuset där man får genomgå en medicinsk behandlig. Den medicinska aborten fungerar så att man får hormontabletter som skapar sammandragningar i slidan vilket efter 2-3 dagar leder till ett missfall. Efter att man genomgått en abort har man ofta kraftiga blödningar under 2-4 veckor.
Om man gör en abort sent, efter 18:e veckan, krävs det att man gör en kirurgisk abort. Då börjar man med att inta hormontabletter som startar sammandragningar i slidan och därefter gör man en så kallad skrapning. Precis som vid medicinsk abort har man blödningar under ett antal veckor efter aborten.
Att man gör en abort påverkar normalt inte förmågan att åter igen bli gravid. Bara en promille, (1 av 1000 personer), av alla som har genomgått en abort har problem att bli gravida på nytt.
Alla har rätt till abort och kvinnor under 18 år har möjlighet att genomföra en abort i speciella fall utan att deras föräldrar behöver får vetskap om detta.