Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur vet man att guld är äkta?

Äkta guld

Guld är en dyrbar råvara och det kan därför vara bra att ha kunskap som kan avgöra om det handlar om äkta eller oäkta guld när man ska genomföra ett köp. Det säljs ofta oäkta guld men marknadsförs som äkta guld och är man inte uppmärksam kan man gå miste om store pengar.

Såhär avgör du om det är äkta guld:

  • Leta efter stämplar – Kolla över guldet och se om du hittar en stämpel någonstans på guldet. Det ska finnas en stämpel som indikerar guldets karat (10K, 14K, 18K, 22K eller 24K) eller renhet (1-999 or .1-.999).
  • Leta efter missfärgning – Guld ska inte missfärgas och finner du delar som är missfärgade kan det vara ett tecken på att det handlar om oäkta guld. Kolla särskilt vid delar där det finns slitage eller där guldet ska slitas.
  • Genomför “bittestet” – Du har säkert sett det i någon film eller liknande och det kan fungera även om det kan kräva ett tränat öga. Genom att bita lite försiktigt i guldet kan du se om det finns små bitmärken kvar i guldet. Desto djupare bitmärken desto renare är guldet.
  • Magnettestet – Testa att hålla en magnet mot guldet. Eftersom guld inte är magnetiskt ska den inte reagera på magneten. Det behöver dock inte betyda det handlar om äkta guld. Det finns andra metaller som inte heller är magnetiska.
  • Väg ditt guld – Genom att väga guldet kan man avgöra om det handlar om äkta guld. Vanligtvis kan du väga guldet i en guldbutik om du inte har en egen våg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *