Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur mycket betalar man i kyrkoskatt

Hur mycket betalar man i kyrkoskatt

Idag kallas kyrkoskatten för kyrkoavgift och den är numera helt frivillig. Fram till 1996 så var alla tvungna att betala kyrkoskatt och oavsett vilken religion man tillhörde så blev man automatiskt registrerad i den svenska kyrkan vid födseln.

Den som fötts innan 1996 kan alltså fortfarande vara medlem i kyrkan och betala kyrkoskatt utan att tänka på detta. Det handlar bara om omkring 1% av den totala inkomsten per år men man måste ju inte vara kärnfysiker för att förstå att detta med tiden blir till en ansenlig summa.

Hur mycket du betalar i kyrkoavgift beror på vilken församling du är med i och hur mycket du tjänar. Om du tar en titt på din senaste deklaration så kan du tydligt se hur mycket du har betalat till kyrkan.

Kyrkoavgiften går även hand i hand med det som kallas för begravningsavgiften. Den här avgiften ligger på omkring 0,20% av din inkomst och den avgiften måste man betala oavsett om man är medlem i svenska kyrkan eller inte.

Om du har en årsinkomst på 100 000 kronor så kommer du alltså att betala omkring 1000 kronor till svenska kyrkan. För detta så får du rösta i kyrkoval och du har rätt till en kyrklig vigsel utan att behöva betala för detta.

Så planerer du att ha en eller flera kyrkliga vigsel kan det löna sig.

Dop och begravning kan man få utan att betala kyrkoavgiften. Begravningsavgiften sörjer för att man alltid kan bli begravd på en kyrkogård eller på en allmän gravplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *