Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur deklarerar man i Norge

Hur deklarerar man i Norge

Alla som har jobbat i Norge och har ett så kallat D-nummer, dvs. har begärt ett tillfälligt personnummer som utlänningar får måste deklarera i Norge. Att göra deklarationen i Norge är väldigt enkelt och kräver inte mycket jobb beroende på hur mycket avdrag du önskar göra.

Det första du gör är att logga in på motsvarande skatteverkets hemsida som i Norge heter Skatteetaten och webbplatsen finns under http://www.skatteetaten.no. Där klickar du dig sedan vidare för inloggning på deras system som heter Altinn. I detta får du upp din deklaration och kan lämna in och göra ändringar. Här finns redan förtrycka uppgifter om hur mycket du haft i inkomst och redan betalt in i skatt.

Det du ska göra här är att begära alla de avdrag du vill göra. Du kan antingen göra ett så kallat standardfradag (standardavdrag) som svenskar kan utnyttja. Det ligger på 10 procent och då skriver du helt enkelt i din deklaration ”Begär 10 procent standardfradrag” så ordnar Skatteetaten resten så att du får avdraget. Har du större utgifter än de 10 procenten så kan du göra avdrag för din faktiska kostnader. Då kan du skriva ner alla din kostnader som du haft i samband med att du jobbat i Norge. Tänk dock på att du måste kunna styrka dina kostnader med riktiga kvitton om det skulle komma på fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *