Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur förbereder man sig på att flytta hemifrån?

Hur flyttar man hemifrån

Att flytta hemifrån för första gången är en stor frihet men samtidigt så får man även ett stort ansvar. När man bor själv så ansvarar man också själv för att hushållet fungerar, att man själv fungerar men man får även ett stort ekonomiskt ansvar som innebär att man behöver ha båda fötterna på jorden så det inte spårar ur.

Att bygga ett eget bo kräver att man skyndar långsamt. Man behöver förstås innan man flyttar ha en ekonomi som medger att man bor själv. Helt plötsligt så finns det massor av räkningar som man ska ansvara för själv såsom hyra, el, telefon, hemförsäkring, fackavgifter, Internet och lite annat beroende på vad man har för utgifter i övrigt. Man ska även klara av att köpa mat, hygienprodukter, kläder och hushållsprodukter som man behöver.

Det finns dock några saker man kan göra för att förbereda på att flytta hemifrån, nedan följer några förslag.

Förbereda sig på att flytta hemifrån

 • Börja spara så mycket pengar det bara går. Under den tid som är kvar innan flytten sker så behöver man försöka spara in på allt man kan och sätta in dessa pengar på banken istället.

  Man klarar sig en kortare tid från att gå ut på krogen, köpa saker eller göra saker som kostar pengar och istället spara dessa. Det är bra om man lyckas få ihop en liten buffert på banken om man under den första tiden är i behov av pengar.

 • Att köpa möbler, tekniska produkter, kökstillbehör och annat är väldigt kostsamt. Förvisso kan man köpa möbler med mera på IKEA på avbetalning, men det är det sista man ska dra på sig just nu när man ska flytta hemifrån, nya utgifter.

  Istället ska man börja samla på sig saker som man behöver i sitt nya hem. Familjen, släktingar och vänner ställer gärna upp och skänker någon gammal soffgrupp, bokhylla, matbort och husgeråd. TV och stereo kan man köpa begagnat. Det duger alldeles utmärkt att använda dessa begagnade möbler till dess att man får råd och sakta kan byta ut möbel efter möbel.

 • Gör en kostnadsbudget och beräkna vad ens kostnader kommer bli varje månad. Utöver hyra, el, Internet, telefon och hemförsäkringar så har man även andra kostnader som fackavgift, mat, kläder och husgeråd.

  Om man gör en bra och korrekt kalkyl så får man snabbt en uppfattning hur mycket pengar man har kvar av lönen varje månad.

 • Att flytta in i eget bo gör man inte på en dag, det tar ofta ett år eller mer innan man fått alla bitar på plats, vant sig vid sina kostnader och fått en förståelse för hur man hushåller med sina pengar.

  Om allt har fungerat så här långt så kan man så småningom börja investera i egna möbler och satsa mer på inredning och design till bostaden.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *