Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur får man bort fotvårtor

 

Fotvårtor är ett ganska vanligt problem och cirka 20 % av alla människor drabbas av fotvårtor någon gång under sin livstid. Dock är problemet med vårtor avtagande med ålder och vuxna personer drabbas sällan av fotvårtor.

Fotvårtor är en infektion som man får under huden och som smittar genom ett virus. Det finns ett stort antal olika virus som ger fotvårtor men de har alla gemensamt att de smittar genom att man går på golv där någon har avsatt viruset. Man kan minska riskerna för smitta genom att sätta ett plåster eller nagellack på vårtan.

Fotvårtorna sätter sig ofta på fotdynorna, där man går, och därmed kan de även ömma. Det bästa sättet att undvika ömmande fötter är att försöka avlasta de områden på foten där man har vårtor. Det finns speciella plåster man kan köpa för att undvika tryck på vårtorna.

Man får bort vårtorna genom att behandla dessa med ett speciellt vårtmedel som man penslar på vårtan. Man kan även köpa vårtplåster som dels avlastar vårtan men även innehåller ett medel som dödar vårtan. Det kan ta flera månader och ibland år innan man blir av med sina vårtor. Om man har problem med att gå eller om vårtorna är långvariga kan vårtorna brännas bort med laser på en hudklinik eller frysas ned så att de försvinner helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *