Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur påverkar heroin kroppen

Heroin är en drog som utvinns ur morfin som i sin tur utvinns ur opium. Opium odlas främst i Afghanistan, som sägs stå för 90 % av det opium som odlas fram, men även i andra länder som bland annat Iran, Laos, Burma och Thailand.

Heroin har en hög fettlöslighet vilket innebär att drogen snabbt går ut i blodet och genom hjärnbarriären vilket medför att när man intar heroin så ger det två sorters olika rus, ett rus som kommer ögonblickligen och som pågår i högst i ett par minuter och ett mindre intensivt rus som varar i cirka 4 timmar.

Det första kraftiga ruset ger en varm känsla och en eufori som direkt får en att koppla bort allt runt omkring en. Under dessa minuter känner man ingen oro eller smärta och både kroppen och psyket kopplar bort allt helt. Efter att det första intensiva ruset har passerat, vilket sker på några få minuter, övergår ruset till att likna det som man får när man tar morfin vilket gör att ångesten försvinner och istället översköljs man av lugn och fridfullhet under cirka 4 timmar.

Heroin är inte skadligt för några inre organ, inte ens vid längre missbruk, utan de biverkningar som uppstår kommer i samband med att man intar drogen. Dessa biverkningar är mycket likt de man får av alkohol som illamående, sämre sexliv och påverkan på ens bedömningsförmåga. Dock utvecklar en heroinmissbrukare ett fladdrigt kroppsbeteende som man i vissa fall aldrig kan göra sig kvitt med.

Vid överdosering kan heroin vara en direkt fara för livet då en överdos kan slå ut andningsreflexen vilket innebär att andningen upphör och att personer som inte direkt kommer under läkarvård dör.

De största biverkningarna med heroin är att det ger upphov till abstinens som kan uttrycka sig i svåra svettningar, illamående, ångest, kramper, muskelvärk och feber. Dessa besvär får ofta den som lider av abstinens att gå långt för att få tag på drogen, även begå kriminella eller klandervärdiga handlingar, så att denne kan må bra igen. Heroin är mycket beroendeframkallande och redan efter ett par gångers användning är risken för att fastna i ett missbruk mycket stor då man snabbt får abstinens som bara går att bota genom att inta drogen på nytt.

Dödligheten bland heroinister är dock mycket stor och beror oftast på överdos, smittade sprutor som kan ge aids, gulsot eller andra livsfarliga sjukdomar, dålig kosthållning och olyckor eller dödsfall som sker under rus eller på grund av hanteringen av droger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *