Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Dekor är trollspöt som skapar magi i ditt hem

Dekor

Denna artikel innehåller reklam.

När du tänker efter krävs det inte jättemycket för att ditt hem ska vara funktionellt. Något sorts möbelarrangemang, med antingen en soffa eller några fåtöljer, där du kan sitta och slappna av med en bok eller din favoritserie.

Ett matbord med stolar där ni kan samlas vid måltiderna, en säng att sova i, mattor för att skapa värme och lite förvaring här och där i form av en byrå eller några hyllor.


Funktionellt? Absolut. Lite tråkigt och sterilt? Ja, kanske. Det är de små detaljerna som i varje hem som får det att kännas som just ett hem när man kliver innanför dörren. Oftast återspeglas våra personligheter i de inredningsval vi tar, vilket gör varje hem unikt.

Med dekor och inredning efter din personliga smak kan du förvandla ditt hem till något enastående. I denna artikel ger vi dig tips och inspiration till hur du kan använda dekorationer för att skapa magi.

En djungel av dekorationer

Det finns onekligen många val du kan ta när det gäller dekorationer i ditt hem. Här kan du se några av de mest populära inredningsdetaljerna som säkert kan ses hemma hos de flesta av oss:

  • Ljusstakar och ljushållare. När hösten och mörkret faller på finns det inte mycket som ger högre mysfaktor än tända ljus. De kan placeras i praktiskt taget alla rum i hemmet och kombineras bäst genom olika material, storlekar och färger.
  • Tavlor, bilder och väggdekorationer. Kala väggar är inte särskilt ombonat. Tavlor och personliga bilder skapar värme och liv i rummet. Väggdekorationer i trä eller metall har också blivit ett populärt val.
  • Funktionell dekor. Inredningsdetaljer kan vara både praktiska och snygga. En klocka på väggen eller på en hylla uppfyller en funktion samtidigt som den kan vara vacker att se på. Detsamma gäller för puffar, prydnadskuddar och mattor.
  • Speglar. När du tänker på speglar tänker du säkert på hallen eller badrummet. Men speglar behöver inte bara uppfylla ett syfte. De kan bli en otroligt fin väggdekoration, med exempelvis en stor spegel över soffan eller mindre speglar i olika former på väggen. De skapar även känslan av lyx och får rummet att större ut.
  • Växter. En blomma, en kaktus eller annan typ av grön växt är ofta pricken över i:et i hemmet. De gör att det känns otroligt ombonat och avslappnat att vara hemma. Om du inte har gröna fingrar kan du välja konstväxter, som fås i många olika varianter och ser minst lika så fina ut som äkta växter.
  • Vaser. En av de mest populära inredningsdetaljerna är såklart vasen. Inte bara är den ett sätt att hålla blommor i liv eller att placera konstblommor i. Den kan också fungera som ljushållare eller som en prydnad.

Det finns såklart många andra inredningsdetaljer man kan lägga till, men man ska ju börja någonstans. Med ovanstående dekorationer är du en bra bit på väg till att skapa magi i ditt hem.

Trender kommer och går

Tiderna ändras konstant, sägs det – och det gäller i allra högsta grad när vi talar om vad som anses vara trendigt och modernt. Det kan handla om färger, nyanser, materialval, former och även specifika möbler.

I några år är det maffigt och pampigt med detaljer av mässing och marmor som gäller – andra år ska det helst vara mer minimalistiskt, med dova färger och mjuka materialval. Trä är också en typisk detalj som kommer och går i inredningsvärlden.


Den bästa, och mest ansvarsfulla, kombinationen fås när du blandar klassiskt med trendigt. Investera med fördel i de lite större möblerna – välj exempelvis matstolar, fåtöljer och soffbord av hög kvalité och välkänd design.

På så sätt får du något som håller i många år och som du kommer älska oavsett vad som är trendigt för stunden.

Men just de mindre inredningsdetaljerna kan du dock välja med trender i sinne. Att byta till andra färger på soffkuddarna, välja andra motiv på tavlorna eller få in nya material via prydnader och ljusstakar är enkla och prisvärda sätt att lyfta hemmets utseende. 


Säsongsbaserad dekor

Det finns också det där dekorationerna som vi bara tar fram vid specifika tillfällen. Det kan handla om tomtenissarna på fönsterkarmen, julgranen i hörnet eller adventsstjärnan som hänger i fönstret under hela december månad. vidaXL har ett stort urval av juldekorationer, både till hemmet och till trädgården.

Många väljer också att pynta sina hem med inspiration av andra högtider, såsom påsk och halloween. Här är det oftast färgerna som får dominera – påskinredningen innehåller ljusa och pastelliga nyanser som vittnar om att våren är på väg.

Därtill väljer också många att dekorera med exempelvis kvistar och små prydnadsfigurer i form av kaniner och harar.

Halloween kännetecknas mestadels av pumpor, både äkta och de som är gjorda av glas eller keramik. De äkta placeras oftast vid ytterdörren eller som bordpynt när det vankas middagsbjudningar.

Orange och svarta detaljer dominerar när det gäller färgval inför halloween – och vissa väljer dessutom att tillföra konstgjorda dödskallar, skelett och fladdermöss för den helt rätta känslan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *