Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur eldar man i en badtunna

Att bada utomhus året om är en härlig möjlighet om man har en badtunna. En badtunna fyller man med vatten som man värmer upp med hjälp av en kamin. Att elda i en kamin utomhus, där man får ta hänsyn till väder och luftfuktighet, kräver lite finess för bästa resultat.

Till att börja med bör man beräkna ungefär hur lång tid det tar att värma upp vattnet i badtunnan. Det tar olika lång tid beroende på hur varmt eller kallt det är ute. Att värma upp vattnet till cirka 40 grader tar cirka 4 timmar om temperaturen är mellan -5 till -10 grader och cirka 2 timmar om det är mellan 5 och 10 grader ute. Därför behöver man tänka på tiden som krävs för att förbereda badtunnan så att vattnet är lagom varmt när det är dags att kliva i.

Att tända en eld i kaminen är ganska enkelt då denna typ av kamin normalt har ett bra luftdrag. Man börjar med att elda en tidning för att värma upp kaminen och rökkanalen så man får upp ett drag i kaminen. Därefter lägger man på ved, med locket öppet så att elden får ta fart ordentligt. Efter att man fått en bra eld stänger man till locket men lämnar en glipa så att elden hålls levande med hjälp av luftdraget. Vill man öka på eldens värmetillförsel, eller minska den, så justerar man lufttillströmningen med luckan.

Man ska tänka på att ta hänsyn till lufttemperaturen när man eldar så att man inte lägger på för mycket ved så vattnet blir alldeles för varmt. Man bör använda en termometer och vara försiktig när man lägger på ved så att vattnen håller en lagom temperatur.

Man bör inte elda med lösvirke eller andra avfall då den elden dels ofta ryker samtidigt som olika ämnen på eller i virket kan vara skadligt för kaminen. Den bästa och billigaste veden att elda med är björk då den ger en lagom värme samtidigt som det blir minimalt med rök.

Andra bra träslag är ek eller bok. Dessa träslag ger en högre värmeutväxling än björk samtidigt som den också har lite längre brinntid. Tall, och gran fungerar också att elda med men ger dels dålig värme och dels så får man ofta svart eller grå rök som inte är så populärt hos grannarna. Tänk också på att man ska använda torr ved för att slippa den besvärliga röken som ofta uppstår om veden är fuktig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *