Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur bokför man en kreditfaktura

Hur bokför man en kreditfaktura

En kreditfaktura skapar man då man har skickat en felaktig faktura till en kund. För att inte få problem med sin bokföring så måste felet anges på ett sätt som gör att räkenskapen går jämnt ut. Det finns faktiskt flera sätt att ta hand om den här typen av situation, men de flesta väljer att avboka den första fakturan genom att skapa en kreditfaktura för att sedan skapa en helt ny faktura på det korrekta beloppet. Man får alltså 3 fakturor att bokföra istället för en.

Till att börja med så är det viktigt hur man bemärker de två första fakturorna. Den första var ju den felaktiga räkningen som man sedan nollställde genom att skapa kreditfakturan. Det man gör i detta läge är att man bokför kreditfakturan precis som den första felaktiga fakturan fast man måste komma ihåg att kasta om kredit och debet. Det här leder till att man hamnar på plus minus noll igen så att det enligt bokföringen blir tydligt att man gjorde ett fel som sedan nollställdes.

Efter detta så är det ju bara att skapa den tredje fakturan som innebär att man börjar om med rätt prisinformation utan att behöva beakta det som man tidigare angett eftersom detta nu är nollställt i bokföringssystemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *