Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur väljer man bilförsäkring?

Välj rätt bilförsäkring.

När man behöver teckna en bilförsäkring så kan man välja mellan olika försäkringar. För en ny bil ingår oftast helförsäkring de första åren, likaså om man köper en nyare bil på avbetalning.

Men har man en äldre bil eller en genomsnittligt dyr bil så bör man kontrollera vilket behov man har av försäkringen.

Försäkringskostnaderna kan bli dyra och om man väljer fel försäkring finns en risk att man betalar mer i försäkringspremier över tid än vad bilen är värd.

Välja bilförsäkring

  • Har man en ny bil, en väldigt speciell bil eller en dyrare bil så är det bra att ha en heltäckande försäkring om olyckan är framme. I dessa fall bör man ha en helförsäkring, så kallad kaskoförsäkring, som täcker in alla möjliga situationer som bilstöld, brand, motor, olycka, både egenvållad och olyckor som andra vållat, skadegörelse på bilen, stöld av lösöre inne i bilen, räddning och ljus.

    Denna försäkring är dyr men man kan hitta bra priser om man jämför mellan de olika försäkringsbolagen.

  • Har man en begagnad bil som fortfarande har ett visst värde så bör man teckna en halvförsäkring, så kallad delkaskoförsäkring. En halvförsäkring täcker i stort in alla de saker som en helförsäkring täcker in med undantag för motorhaveri och olyckor som man själv är vållande till.

    En halvförsäkring kostar ungefär hälften så mycket som en helförsäkring och även här skiljer sig priserna åt ordentligt mellan de olika försäkringsbolagen.

  • Har man en äldre billigare bil så är det sällan värt att betala dyra försäkringspremier. Ofta kan försäkringspremierna för halvförsäkring kosta mer än vad bilen är värd redan inom ett år. Det räcker med att man tecknar en obligatorisk trafikförsäkring. En trafikförsäkring täcker endast skador som man har vållat andra.

    Man får själv ingen ersättning för skador på sin egen bil, om inte motparten är vållande till olyckan. Då betalar dennes försäkringsbolag ut ersättning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *