Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur blir man matförgiftad

Matförgiftad kvinna

Matförgiftning beror på att man fått i sig någon elak bakterie eller virus som finns i den mat man har ätit. Oftast beror det på att maten inte har hanterats på rätt sätt och själv utvecklat ett giftigt toxin som gör att den som äter maten drabbas av magont, diarré och kräkningar.

Det kan även bero på att den som lagar eller hanterar maten inte har gjort detta på ett hygieniskt sätt och därmed överfört bakterier till maten.

Matförgiftning är inte så vanligt förekommande i Sverige där vi vet hur mat ska hanteras och förvaras. Det är dock desto mer vanligare utomlands, framförallt i varma länder där bakterierna kan frodas i maten och där man inte har samma krav på hur man hanterar maten.

Här kan köttet stå framme i värmen i flera timmar och grönsaker sköljas direkt under det bakterierika kranvattnet samtidigt som den som lagar maten inte är speciellt mån om sin egen hygien.

Det är inte ovanligt att när man bli matförgiftad utomland så drabbas man ofta av flera olika bakterier samtidigt som tillförts maten på olika sätt.

Matförgiftning uppkommer mellan 1 till 48 timmar efter att man har ätit maten och när man drabbas så blir man oftast svårt sjuk med kramper, diarré och kräkningar som gör att man kan bli sängliggande i flera dagar.

Det finns inga botemedel mot matförgiftning, i svåra fall kan det bli aktuellt att man magpumpas på sjukhus, men i de flesta fall så får man vänta ut tills bakterierna har lämnat kroppen.

Det är dock viktigt att man dricker mycket vatten fram tills dess att diarrén ger med sig och därefter kan man börja äta riktig mat igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *