Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur tjänar Kungen pengar

Hur Kungen tjänar pengar

Kungen är rik, det vet alla, men hur tjänar egentligen Kungen pengar? Hovet har intäkter från olika håll och det som kallas för apanage är det som kommer från oss skattebetalare.

Det här är ett anslag som fastställs av regeringen och precis vad pengarna används till får allmänheten inte veta. Det som ska bekostas är förstås Kungens boende, resor, personalkostnader, underhåll av slott och andra byggnader.

Det är dock inte via apanaget som Kungen tjänar de pengar som ligger som grund till hans förmögenhet. Kungahuset har sedan generationer tillbaka tillgångar som fortfarande ger avkastning.

Det här är deras privata förmögenhet som består av gamla pengar samt gåvor. Det finns beräkningar som gör gällande att Kungens samlade förmögenhet har ett värde på över 300 miljoner kronor. Detta är som sagt privata pengar och inte resurser som används till Kungahusets utgifter.

Anslaget som skattebetalarna står bakom ligger på omkring 120 miljoner kronor och det är Kungen själv som bestämmer hur dessa ska fördelas inom hovet. Eftersom det inte finns någon full insyn över hur pengarna används så kan man inte säga exakt hur mycket av dessa pengar som går direkt till Kungens egen ficka.

År 1994 så deklarerade han en lön på 13 600 kronor som inkomst i tjänsten men det är klart att han tjänar mycket mer via apanage och förmögenheter. Exakt hur mycket får vi inte veta förrän det blir en lagändring som begär full insyn i hur apanaget används.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *