Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Låna med Creditsafe

Creditsafe

När du ansöker om lån i Sverige är långivaren enligt lag skyldig att göra en kreditprövning för att undersöka dina möjligheter att betala tillbaka lånet. I detta ingår att en kreditupplysning tas. Historiskt sett har de flesta kreditupplysningar tagits via företaget UC AB och många använder idag UC som en synonym för kreditupplysning. Dock finns det flera olika företag som tillhandahåller denna tjänst och Creditsafe är ett av de största.

Vad är Creditsafe?

Creditsafe är ett företag som tillhandahåller kreditupplysningar på privatpersoner och företag, företagsdata för marknadsföring samt olika verktyg för riskhantering och KYC. Företaget grundades i Norge år 1997 och har idag fler än 100 000 kunder spridda över hela världen.

I Creditsafes kreditupplysningar på privatpersoner ingår följande:

 • Personuppgifter som adress och civilstatus
 • Uppgifter om taxerad inkomst
 • Betalningsanmärkningar under de senaste fem åren
 • Aktuella och tidigare skulder hos Kronofogden
 • Bolagsengagemang samt uppgifter om de bolag du är involverad i
 • Eventuella tidigare konkurser
 • Fastighetsinnehav

Kredit-score beräknad med Creditsafes modeller baserat på ovan information. Scoren är en siffra mellan 1 och 100 där 70 – 100 innebär mycket hög, 40 – 69 hög, 20 – 39 medium och 1 – 19 låg betalningsförmåga

Informationen hämtas bland annat från Kronofogden, Skatteverket och SPAR.

Är Creditsafe bättre än andra kreditupplysningar?

Alla företag som gör kreditupplysningar i Sverige använder samma källor och visar ungefär samma information. Har du till exempel en betalningsanmärkning och ansöker om lån spelar det ingen roll vilket bolag som långivaren använder för att ta kreditupplysningen, den kommer att synas. För dig som privatperson spelar det därför inte jättestor roll vilket bolag som används för kreditupplysningen. Några skillnader finns dock.

Ofta finns ett mått på kreditvärdighet på kreditupplysningen i form av en kreditscore, riskscore eller liknande. Där använder företagen sina egna modeller där olika parametrar kan värderas på olika sätt. Till exempel kanske något bolag värderar en stabil och hög inkomst högre medan någon annan lägger större vikt vid betalningsanmärkningar. Därför kan det vara så att du har olika kreditvärdighet hos olika långivare.

En annan viktig skillnad är vad som händer med informationen om att det gjorts en kreditupplysning. Enligt lagen får kreditupplysningsbolagen spara denna information och sedan dela den med sina andra kunder. Detta gör UC vilket betyder att om du har ansökt om ett lån där en kreditupplysning dragits så syns detta i din kreditupplysning nästa gång du söker lån. Har det dragits många kreditupplysningar inom ett kort tidsintervall anses det sänka din kreditvärdighet och du kan få svårare att få lån.

Creditsafe gör inte på detta sätt. Detta betyder att även om du gör flera låneansökningar och därför blir föremål för flera kreditprövningar så påverkas inte din kreditvärdighet negativt. Och även om Creditsafe i framtiden skulle ändra denna policy så är det fortfarande så att endast andra företag som också använder Creditsafe som kan se informationen.

Eftersom alla storbanker använder UC för kreditupplysningar medan främst mindre långivare använder Creditsafe så är det en väldigt liten risk att kreditupplysningar gjorda med Creditsafe påverkar dina möjligheter att till exempel få ett bolån i framtiden. På så sätt kan man säga att det är bättre att ta ett lån där Creditsafe används.

Långivare som använder Creditsafe

De långivare som använder Creditsafe och riktar sig mot privatpersoner erbjuder framförallt olika typer av högkostnadskrediter. Har du en hög kreditvärdighet (stabil inkomst och inga betalningsanmärkningar) kan det därför ändå vara bättre att söka lån hos någon av de större aktörerna som använder UC.

Har du däremot en sämre kreditvärdighet och behöver ett mindre belopp snabbt är högkostnadskrediter eller så kallade snabblån de alternativ som finns. Det finns idag ett stort utbud av sådana lån på marknaden. De flesta använder Creditsafe eller Bisnode för kreditupplysningar och mellan dessa två bolag är det ingen större skillnad. Innan du lånar är det viktigt att du jämför lånevillkoren mellan de olika bolagen noga. Titta speciellt på den effektiva räntan som visar den totala kostnaden för ett lån, inklusive alla avgifter, uttryckt som en årsränta i procent.

Här är en lista på långivare som erbjuder lån med Creditsafe:

 • Ferratum
 • Lumify
 • Viaconto
 • Loanstep
 • Daypay
 • Kontantfinans
 • Merax
 • Klara lån
 • Brixo
 • Northmill

Sammanfattning

Creditsafe är ett företag som utför kreditupplysningar åt en rad olika långivare i Sverige. Fördelen med att låna med företag som använder Creditsafe är att information om att en kreditupplysning dragits inte delas med storbankerna. På så sätt påverkas inte din kreditvärdighet negativt på samma sätt som den kan göra om du på kort tid ansöker om flera lån där UC används för kreditupplysningar.

Nackdelen är att de långivare som använder Creditsafe framförallt jobbar med så kallade högkostnadskrediter. Dessa typer av lån är enkla att få, även för dig med betalningsanmärkningar, men du betalar dyrt med höga räntor och avgifter. Tänk igenom ordentligt ifall det verkligen inte finns någon annan utväg än att ta ett sådant lån och jämför alltid den effektiva räntan hos flera aktörer innan du lånar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *