Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur planterar man ett äppelträd

Man kan plantera äpplen ända från tidig vår fram till att tjälen lägger sin under hösten. Man behöver dock se till att få trädet planterat innan trädets rötter torkar och/eller knopparna slår ut. Man kan dock förvara trädet ett tag innan man planterar det så länge man ser till att trädets rötter får vätska.

Man kan plantera ett äppelträd i stort sett var som helst på tomten, dock behöver rötterna ha utrymme att få växa fritt så man bör undvika att placera det nära en mur, väg eller ett hus.

När man planterar ett äppelträd behöver man gräva ett stort hål i marken, cirka 1 x 1 meter och drygt 1 meter djupt så att trädets rötter får ordentligt med plats. I botten bör man lägga lite dräneringsgrus och därefter placerar man äppelträdet så att dess rötter får en bra placering. Stötta upp trädet med stöttor så att det står stadigt och fyll på med jord som med jämna mellanrum pressas mot underlaget och trädet så att inga luftfickor uppstår.

Efter att man har fyllt gropen så lägger man på lös jord runt trädets stam, cirka 20 centimeter, och vattnar sedan trädet rikligt med jämna mellanrum tills det att trädet har vuxit till sig och klarar att ta åt sig näringen och vätska själv från jorden.

En gång om året behöver man beskära äppelträdet så att det inte blir skadat. Det är viktigt att man vet hur man ska beskära ett äppelträd, då man beskär det efter trädets planerade fruktmängd. Efter några år kan det också behöva tillsättas extra näring till äppelträdet för att det ska fortsätta att vara välmående och ge frukt i många år framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *