Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur gör man béarnaisesås

Äggulan är viktig.

Béarnaisesås är förmodligen en av de mest populära såserna bland svenska hushåll. Det är en sås som fungerar till nästan allt man kan tänka sig och det är inte ovanligt att man ser den ligga på alltifrån läckra köttbitar till goda pizzor.

Men den godaste béarnaisesåsen är inte den man köper utan den man gör själv. Såhär kan du laga béarnaisesås hemma själv:

Ingredienser:

 • 3 äggulor
 • 3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort ex. vit balsamvinäger
 • 2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
 • 0,5 kruka färsk dragon (finhackad) eller 2 tsk torkad dragon eller 0,75 dl inlagd hackad dragon
 • 4 krossade vitpepparkorn
 • 150 gram smör
 • 1-2 krm salt

Tillagning:

 1. Bearnaisesåsen görs helst såsen precis innan du ska serverer den. Därför kan det vara bra att börja med den innan du börjar med att exempelvis grilla köttet och de andra ingredienserna.
 2. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
 3. Tillsammans skall du koka vinäger, de krossade vitpepparkorna, den hackade schalottenlök, färsk dragon i en kastrull tills det kokat ner till ungefär hälften. Detta görs för att bearnaisen inte ska bli för lös. Sätt sedan såsen åt sidan och låt svalna.
 4. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
 5. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
 6. Du skall nu tillsätta äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen (som du gjorde tidigare) direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
 7. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
 8. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
 9. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
 10. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Det är extremt viktigt att såsen inte blir för varm, för då spricker såsen. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig och då kan du testa att tilsätta nya äggulor eller testa med mer smör.
 11. Smaka av bearnaisesåsen med något kryddmått salt och peppar och eventuellt mer dragon och hackad persilja. Allt beror på vad du själv föredrar när det gäller smaken på såsen.
 12. Servera din hemgjorda bearnaisesås direkt. Eller håll den varm i vattenbad – akta dock så den inte blir för varm eller kall och spricker.

Läs om fler recept på béarnaisesås.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *