Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur fungerar P-piller?

Hur P-piller fungerar

P-piller är ett samlingsord för preventivmedel som förhindrar graviditet. De utgör några av de mest vanligt förekommande medicinerna runt om i världen. Men hur funkar de?

Preventivpiller förhindrar graviditet genom att förhindra ägglossning. Detta sker genom att de tillför syntetiska varianter av de annars kroppsegna hormonerna östrogen och progesteron.

Medan ökade nivåer av progesteron hämmar gonadotropiner så ser östrogenet till att göra menscykeln jämn. Tillsammans säkerställer de att det helt enkelt inte finns något ägg att befrukta. En sekundär funktion hos p piller är att de även förhindrar att sperman når livmodern.

Numera finns det ett stort antal olika p-piller vars specifika sammansättning och funktionalitet i viss utsträckning skiljer sig åt. Gemensamt för alla piller är däremot att de minimerar chanserna för graviditet.

Vanliga biverkningar

P-piller, som är en form av hormonell preventivmedel, kan ha olika biverkningar, och dessa kan variera från person till person. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla som tar p-piller kommer att uppleva biverkningar. De vanligaste biverkningarna inkluderar:

  • Humörsvängningar: Vissa personer kan uppleva förändringar i sitt humör, inklusive ökad irritabilitet eller tendenser till depression.
  • Huvudvärk och migrän: Hormonförändringar kan leda till huvudvärk eller migrän hos vissa användare.
  • Bröstspänningar och ömhet: Hormonella förändringar kan orsaka ömhet eller spänningar i brösten.
  • Viktökning: Vissa personer rapporterar viktökning, men det finns ingen entydig vetenskaplig konsensus om att p-piller direkt orsakar viktökning.
  • Illamående: Vissa kan uppleva illamående, särskilt när de börjar ta p-piller. Detta kan ofta lindras genom att ta pillret med mat eller på kvällen.
  • Förändringar i menstruationscykeln: Detta kan inkludera oregelbundna blödningar, spotting mellan menstruationer eller utebliven menstruation.
  • Nedsatt sexlust: Vissa personer kan uppleva en minskning av sin sexlust.
  • Ökad risk för vissa medicinska tillstånd: Även om det är sällsynt, kan användning av p-piller öka risken för blodproppar, högt blodtryck, och vissa typer av cancer.

Det är viktigt att diskutera potentiella biverkningar och individuella riskfaktorer med en läkare innan man börjar med p-piller.

Om du upplever biverkningar som är oroande eller påverkar din livskvalitet, är det viktigt att kontakta din läkare för rådgivning och eventuellt byta till en annan typ av preventivmedel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *